35 anys lluitant contra la pobresa alimentària 

Enguany el Banc dels Aliments de Barcelona celebra el seu 35è aniversari. Són 35 anys recuperant i recollint aliments i distribuint-los entre milers de persones a través d’entitats socials per lluitar contra el malbaratament alimentari i contribuir a garantir el dret a una alimentació suficient i saludable.  

Creat el 1987, el Banc dels Aliments de Barcelona va ser el primer de tot l’Estat espanyol. Des d’aleshores, treballa per assolir alguns dels ara denominats Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: la fi de la pobresa, fam zero, la reducció de les desigualtats, un consum i producció responsables i el combat contra l’acció climàtica. 

Només l’any passat, va repartir més de 23 milions de quilos de menjar, 47% dels quals procedien d’aliments recuperats, i els aliments i les ajudes econòmiques (en forma de targeta moneder, vals de bescanvi i tiquets per a mercats i comerços) van arribar a gairebé 145.000 persones. 

Tot el que no es menja 

Per commemorar l’efemèride, l’entitat ha organitzat l’exposició “Tot el que no es menja”, que es pot visitar gratuïtament al Palau Robert fins al 28 d’agost. La mostra convida a reflexionar sobre el malbaratament dels aliments en el nostre dia a dia i proposa solucions i alternatives per combatre’l.  

Fer una llista abans d’anar a comprar, endur-se les sobres quan es menja en un restaurant, aprofitant les restes per fer nous plats, revisar la nevera i el rebost per evitar que el menjar caduqui o es faci malbé… són només algunes de les recomanacions del Banc dels Aliments per reduir el malbaratament: es calcula que a Catalunya es malbaraten 35 kg d’aliments per persona i any. 

Un model d’èxit 

A més, amb la resta de bancs d’aliments catalans / d’arreu de Catalunya, han aconseguit convertir el Gran Recapte en una cita solidària ineludible cada any. Centenars de mercats i supermercats s’omplen de milers de voluntaris que durant dos dies recullen donacions de menjar de la clientela, per després classificar i emmagatzemar els aliments que serviran per atendre les necessitats alimentàries de persones en situació de vulnerabilitat ateses pels serveis socials. 

La pandèmia va fer encara més necessari el Gran Recapte, però les mesures sanitàries van obligar a repensar-ne el format i es va substituir la recollida d’aliments per a la de diners. En l’última edició es van reunir més de tres milions d’euros que permetran adquirir 1.926.936 quilos d’aliments bàsics al llarg del 2022.  

Deixa un comentari