Muntanyes accessibles per a tothom

A l’estiu molta gent va a la muntanya a passejar, de vacances, a buscar una mica de fresca, a desconnectar, a escapar de les ciutats i el seu bullici… Per a que tothom pugui gaudir de la riquesa natural, paisatgística, ecològica i cultural de les nostres muntanyes, es treballa per fer-les accessibles per a persones amb mobilitat reduïda o amb deficiència visual. 

Alguns parcs naturals i espais protegits del Pirineu tenen camins adaptats per a gent amb mobilitat reduïda i amb equipaments per fer-ho més fàcil. Els parcs naturals gestionats per l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona també tenen sis itineraris accessibles. Tres d’ells, a més, compten amb una ap0’´`udioguia del recorregut i un joc de pistes per a la recerca de “tresors” que s’hi amaguen. 

En aquesta selecció de destinacions podreu trobar una oferta integral de recursos turístics adaptats per tal que tothom pugui gaudir de l’important patrimoni cultural català, dels impressionants paisatges de la nostra geografia, no només en camins naturals adaptats, sinó també de la riquesa gastronòmica i, fins i tot, de les diverses activitats esportives. 

A nivell espanyol també hi ha parcs naturals i muntanyes adaptades per a la seva circulació amb cadira de rodes; en aquest cercador de rutes de l’Institut Guttmann en podreu trobar, així com el cercador de vies verdes accessibles

Tallers inclusius al Parc de la Serra del Montsant 

El Parc Natural de la Serra del Montsant ha acollit diversos tallers dins del programa “Montsant, escenari de la diversitat” per apropar la natura i millorar l’accés a persones amb discapacitat sensorial, intel·lectual o física. L’expressió artística ha servit per donar a conèixer alguns dels emplaçaments i paratges més significatius del parc. La companyia Teatrosfera, que ja ha realitzat altres activitats inclusives al Parc Natural del Monsant i al de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, va ser l’encarregada de dissenyar propostes teatrals i plàstiques adaptades perquè tothom pogués gaudir del parc fossin quines fossin les seves capacitats. 

El primer taller era de teatre, estava adreçat a persones amb diversitat intel·lectual i el fil conductor van ser les llegendes, els mites i la història de la fundació de la Cartoixa d’Escaladei. El segon, que es repetirà el 15 d’octubre, va ser un itinerari sensorial i un recorregut creatiu adreçat a persones amb algun trastorn de l’espectre autista. El tercer i últim era per persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat i tenia com a objectiu donar a conèixer tant la flora com la fauna del Montsant. 

A més, el 2 de desembre –vigília del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat–, el Parc celebrarà una jornada de treball sobre inclusió, arts i espais protegits. El programa continuarà el 2023 amb quatre nous tallers d’art i natura i un procés teatral de creació col·lectiva per part d’artistes amb diversitat funcional. 

Deixa un comentari