Melmelades solidàries

Els carrers dels nostres pobles i ciutats solen estar decorats amb arbres, un verd que trenca la jungla de ciment que veuríem sense ells. Les persones prefereixen viure en barris i pobles amb arbres i parcs, i els beneficis són molts: netegen l’aire i filtren els contaminants atmosfèrics, regulen la temperatura esmorteint la calor i milloren la humitat, filtren els raigs ultraviolats, milloren estèticament la zona, frenen l’erosió de les pluges… I, si són arbres fruiters, també proporcionen menjar. 

Aquesta pràctica de recollir els fruits dels arbres dels carrers de les ciutats és una manera de fomentar l’aprofitament alimentari i normalment la duen a terme entitats socials amb l’ajuda de desenes de persones voluntàries. Com sovint són taronges amargues –que si no es cullen, acaben esclafades a terra-, s’aprofiten per fer melmelada, que s’entrega als bancs d’aliments i menjadors socials. 

A Barcelona, es cullen les taronges amargues de Les Corts, Ciutat Vella, Gràcia, Sant Martí i Sant Andreu, després de fer una prova pilot en aquest últim districte el 2021. Desenes de persones voluntàries han recollit enguany 2.640 kg de fruita en unes jornades organitzades per l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut de Parcs i Jardins i la Fundació Espigoladors, una organització sense ànim de lucre que lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari a la vegada que ajuda a les persones en risc d’exclusió social. 

A l’obrador de l’entitat, un laboratori d’innovació a favor de l’aprofitament alimentari que ofereix oportunitats laborals i formatives a persones en situació de risc d’exclusió social, les taronges s’han transformat en més de 13.000 pots de melmelada amb la marca La Marga, el nom del projecte que fa referència a la varietat amarga d’aquestes taronges.  

Una taca dolça que s’estén 

Aquesta iniciativa, que va començar dins la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021, s’ha anat estenen per altres poblacions com Mollet del Vallès, on persones voluntàries, del Servei de Rehabilitació Comunitària i Salut Mental, del Centre Ocupacional del Bosc i d’altres col·lectius van espigolar els tarongers de la ciutat per fer 300 pots de melmelada, que es fan arribar a les persones en situació de precarietat alimentària.  

A Sant Boi de Llobregat, a més del consistori i Espigoladors, hi van participar diferents entitats santboianes com Aliments Solidaris i la Fundació Marianao. La melmelada es va destinar a la Botiga d’Aliments Solidaris de la ciutat, adreçada a famílies vulnerables. 

Deixa un comentari