LISA, normalitzant l’autisme a la universitat

D’aquí unes setmanes milers de joves començaran les classes a la universitat. És un dia important, especialment per a persones amb trastorn de l’espectre autista. Per mostrar com és el seu dia a dia, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) va estrenar abans de l’estiu LISA, una websèrie coproduïda amb la cooperativa Abacus i assessorada per l’Associació Asperger de Catalunya-, que explica la història de la Lisa, una noia amb un trastorn de l’espectre autista que arriba a la UVic-UCC per estudiar el grau d’Enginyeria Mecatrònica. 

Durant quatre capítols veurem el punt de vista de la Lisa, qui va a la universitat plena d’il·lusió, però també amb molta por per saber com encaixarà la seva condició amb els seus nous companys i professors, si serà acceptada, si podrà fer noves amistats o si caldrà que dissimuli el seu autisme.  

A part de veure com la Lisa es desenvolupa durant l’inici de curs i presentar-nos la universitat, la websèrie també ens ensenya diferents aspectes del TEA i conceptes com neurodivergent o neurotípic. Entre altres, ens mostra les dificultats per socialitzar i les estratègies que fan servir les persones que el pateixen, com és el masking, posar-se una màscara per aparentar ser qui no són. 

La sèrie està protagonitzada per l’actriu i tiktoker Emma Cunill, qui també té un trastorn de l’espectre autista i que des de fa temps ofereix una mirada divertida i desacomplexada sobre els TEA des del seu TikTok personal. És per això que Cunill també ha col·laborat amb l’equip de guió i alhora la Lisa fa servir aquesta xarxa social per narrar les seves vivències. 

La coprotagonista de la websèrie és l’actriu Laia Fontàn, fent de Paula, que ha aparegut a altres produccions com Les de l’hockei (TV3), al programa Batalla Monumental (TV3), al musical Rent o a la pel·lícula Appland

Amb aquesta sèrie, en què han participat estudiants del grau en Comunicació Audiovisual i del CFGS en Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius, la UVic-UCC també vol visibilitzar i mostrar el seu compromís social amb la comunitat de persones dins l’espectre autista, amb la voluntat de contribuir al seu coneixement, acceptació i normalització, també dels TEA que pateixen les dones, ja que els símptomes són diferents entre els dos sexes.  

No soc Loser, soc Lisa 

A partir del llançament de la sèrie, s’ha iniciat la campanya de sensibilització “No sóc Loser, sóc Lisa”. Es vol que el reconegut gest de la L al front (feta amb el polze i l’índex de la mà esquerra) de loser (perdedor en anglès) deixi de tenir un significat negatiu i passi a tenir-ne un de positiu, d’acceptació, perquè les diferències són bones i que aquestes no aparten de la societat a la gent amb espectre autista. 

Deixa un comentari