Art urbà per la integració social

Els grafits, sovint considerats com a actes vandàlics, són també una expressió artística que cada vegada s’utilitza més com a eina d’integració social. En vam parlar a Parets amb ànima, i en aquesta entrada recollim diverses accions en què han participant infants i joves acompanyats per diversos il·lustradors.  

Rebobinart és una entitat que vincula l’art urbà amb la dinamització social i cultural de l’espai públic. Durant el maig, per exemple, va treballar amb un grup de joves del centre per a migrants menors d’edat no acompanyats d’Hostelets de Pierola en la creació d’un mural al poliesportiu del poble. La il·lustradora francesa i muralista Perrine Honoré va fer una primera sessió on, a través de dinàmiques i activitats creatives, els joves van crear dibuixos en papers. A la segona sessió, els elements van ser recollits i plasmats en un disseny mural que van pintar de manera conjunta. Aquest projecte els va permetre explorar les seves preocupacions artístiques i reflexionar sobre la identitat i el seu paper dins la comunitat. 

Al maig també va finalitzar la primera edició del projecte “Art Urbà a Nou Barris”, que havia arrancat a l’octubre. Nois i noies del barri de Canyelles de Barcelona van reflexionar sobre el gènere i les violències a través de l’aprenentatge de tècniques d’art urbà. El projecte forma part del programa Barcelona Salut als Barris i està liderat per l’equip del servei d’acció socioeducativa “A Partir de Carrer” de Roquetes, Canyelles i Trinitat Nova. 

L’art urbà també ha arribat al Centre Educatiu Montilivi, a Girona, on viuen joves d’entre 14 i 18 anys als quals el jutge ha imposat alguna mesura judicial d’internament. Gràcies al projecte “Traspassant murs”, han pintat cinc personatges gironins de referència al mur interior del centre. Amb la col·laboració de la fundació Setba i sota la direcció de l’artista urbà Rice, els joves hi han dibuixat el jugador del Girona Ibrahim Kebé, l’emprenedor social i comunicador Mohamed El Amrani, el músic Sanjosex, l’exwaterpolista Jennifer Pareja i la cap de cuina del restaurant Les Cols, Martina Puigvert. 

És una de les múltiples activitats que es duen a terme als centres de justícia juvenil del Departament de Justícia per treballar la rehabilitació dels joves. L’art, en qualsevol de les seves disciplines, contribueix positivament a la integració social dels interns. A més, el treball col·laboratiu els permet, de manera dinàmica i educativa, descobrir valors com l’esforç, la constància i la disciplina, que els ajudaran a reinserir-se a la societat. 

Administracions i entitats del barri de Marianao de Sant Boi de Llobregat col·laboren en el projecte Marianao TéCoR – Territori Comunitàriament Responsable és per donar resposta a les necessitats socials del veïnat en els àmbits de l’educació, la salut i la convivència, especialment d’infants, gent gran i persones amb diversitat funcional. “Més verd”, “menys burilles”, “més ombra” o “més seguretat” són alguns dels missatges que infants del barri van pintar a diversos carrers acompanyats de l’il·lustrador santboià Iván Bravo en l’última intervenció que volia fomentar la cohesió i la reflexió. 

Leave a Reply