Il·lustracions i un ‘escape room’ per combatre el ciberbullying 

El mal ús de la tecnologia ha traslladat a l’espai digital l’assetjament escolar, el maltractament entre iguals que fins fa poc només es produïa a l’escola. La víctima no en pot escapar, ja que l’assetjament es produeix ara a qualsevol hora i a qualsevol lloc.  

El projecte #NoalCiberbullyng, de Solidaritat Sant Joan de Déu, vol combatre aquesta problemàtica. Es tracta d’una campanya que busca fomentar el debat sobre aquest tipus d’ abús des d’una posició restaurativa i no culpabilitzadora (si vols saber més sobre les pràctiques restauratives, recupera aquesta conferència). El dibuixant Javi Royo ha creat una trentena de vinyetes per donar a conèixer la iniciativa a les xarxes socials i per treballar el tema a classe.  D’aquest autor a DIXIT trobaràs  el llibre Homo machus, on reflexiona sobre el feminisme, el masclisme i les noves masculinitats. 

Les il·lustracions mostren situacions i problemes de ciberassetjament que plantegen algunes qüestions ètiques perquè l’alumnat parli i intercanviï opinions en petit comitè, primer, i en grup, després. Els dibuixos interpel·len les víctimes, els agressors i la resta de companys, però també el  professorat i les famílies, amb l’objectiu de trencar el silenci, poder demanar ajuda, tenir empatia, reflexionar sobre el paper del grup i el rol dels adults. 

El projecte també inclou un el joc El silenci del mirall, un escape room cooperatiu dissenyat per a dispositius mòbils, ambientat l’any 2070, quan una professora explica als seus alumnes que 50 anys abans una estudiant del centre va desaparèixer quan anava al lavabo. 

Trobareu diversos recursos i enllaços d’interès al web d’aquesta iniciativa, en què ha participat el psicòleg Jordi Bernabéu, a qui vam poder escoltar a la conferència DIXIT “Com podem construir un ús responsable de les pantalles en els joves?”. Si voleu saber més sobre aquesta problemàtica, recupereu també la xerrada “Bullying i ciberbullying: què hi podem fer com a societat per a la seva prevenció?”, organitzada per DIXIT just després del confinament perquè va disparar els casos d’assetjament. També trobareu nombroses publicacions sobre aquesta qüestió dins del catàleg DIXIT. 

Deixa un comentari