Visibilitzar el dol perinatal, gestacional i neonatal

Quan una família espera un fill no imagina rebre’l amb la mort i no amb la vida. Aquesta pèrdua crea un xoc emocional difícil de superar, i el dolor augmenta quan veu totalment invisibilitzat i incomprès el seu procés de dol.  

Un bon acompanyament psicològic i mostres d’empatia per part de la societat i del personal sanitari poden ajudar una mica la família en el seu camí de recuperació i acceptació de la pèrdua que els ha tocat viure.   

El 15 d’octubre se celebra el Dia Internacional de la Mort Perinatal, Gestacional i Neonatal, però encara és una realitat silenciada molt més extensa del que es podria imaginar. Per donar-la a conèixer entre els i les professionals dels serveis socials, DIXIT va elaborar el dossier temàtic Dol perinatal i gestacional que recull monografies disponibles als centres DIXIT, articles de publicacions periòdiques i altres recursos, i recentment ha incorporat títols com Tienes que mirar, un relat autobiogràfic sobre la pèrdua d’un fill durant la gestació a causa d’una malformació. 

Trencant el silenci 

Mica en mica van sorgint diferents grups de recolzament i associacions que ajuden aquestes famílies. Petits amb llum, Anhel o A contracor i La capsa dels records són algunes de les associacions que han nascut a Catalunya i que ofereixen grups d’ajuda mútua on les famílies poden compartir les seves experiències i sentir-se compreses. 

Per fer tangible el record i ajudar les famílies a transitar el dol, voluntaris d’entitats com La capsa dels records confeccionen capses de cartó amb el nom del nadó, una foto, potets per al cordó umbilical i un floc de cabells… Hi ha persones que canalitzen el seu dolor confeccionant la seva pròpia capsa. Amb el mateix objectiu, la fotògrafa i psicòloga Norma Grau va posar en marxa el projecte Stillbirth i la tatuadora i il·lustradora Ares Alma, el projecte Gea.  

One Comment Add yours

Deixa un comentari