Parlar és a les teves mans: exposició sobre la Llengua de Signes Catalana 

La Llengua de Signes Catalana (LSC) és la llengua de les persones sordes i sordcegues signants de Catalunya, i, com totes les altres llengües, és viva i evoluciona, té unes característiques que la distingeixen, interactua amb altres llengües de signes i orals, rep influències i incorpora progressivament conceptes i nous signes d’acord amb la societat del coneixement i la comunicació actuals. 

Perquè la societat prengui consciència de la importància de la LSC com a patrimoni lingüístic i cultural de Catalunya, l’Espai Àgora del Museu d’Història de Catalunya acull fins al 6 de novembre l’exposició “LSC, parlar és a les teves mans” que promou la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura. Aquesta mostra sobre la llengua de signes catalana s’endinsa en la comunicació visogestual de les persones sordes i sordcegues, i en la seva cultura. Ofereix un recorregut amb informació textual i gràfica, acompanyat de recursos audiovisuals i interactius (amb codis QR que remeten a la versió signada del contingut) per fomentar el coneixement de la llengua de signes catalana. 

Amb aquesta exposició es vol mostrar la realitat de la llengua de signes catalana –una llengua més del país-, evidenciar que la comunicació es pot realitzar tant amb llengües orals com amb llengües de signes, i apropar la LSC a tothom. A través dels diferents plafons, el visitant podrà veure el potencial de la llengua de signes com a forma de comunicació marcada per l’expressivitat i el seu alt component social i relacional. L’exposició també permet conèixer unes quantes paraules signades i posar a prova els coneixements adquirits durant la visita.  

Precisament, fa uns mesos, el Centre d’Estudis LSC de la Universitat Pompeu Fabra, amb la col·laboració del Centre de Recursos Educatius per Deficients Auditius Pere Barnils de Barcelona, va publicar 12 càpsules interactives per a l’autoaprenentatge de la llengua de signes catalana. Les càpsules, que expliquen faules i parlen dels sentits i la geografia, es presenten a una plataforma en línia oberta i gratuïta. 

Si voleu descobrir més sobre la llengua de signes catalana podeu visitar aquesta entrada, una de les més visitades del blog de DIXIT. A DIXIT trobareu altres recursos sobre l’LSC com Un silenci molt sorollós, un conte que reivindica i dona a conèixer aquesta llengua als infants i que està acompanyada d’una guia didàctica i recomanacions per interactuar i comunicar-se amb una persona amb dificultats auditives o sordesa. 

Deixa un comentari