#RecomanacionsDIXIT: Pel·lícules interpretades amb les mans

Aquest octubre ha tingut lloc la 7a edició de Vicmovies, un certamen de curtmetratges realitzats en cine mut o en llengua de signes catalana o castellana, que organitza l’Agrupació de sords de Vic i comarca. Des de DIXIT volem donar visibilitat al col·lectiu signant i aprofitem la celebració del festival de Vic per recomanar algunes pel·lícules que tracten la sordesa. També pots recuperar les sèries que hem proposat fins ara sobre LGTBI, la salut mental, famílies i joventut

Peixos 

“Peixos. La pel·lícula” és la primera gran producció cinematogràfica en llengua de signes catalana (LSC) de la història. Inicialment s’havia d’estrenar el 2020, però la pandèmia va obligar a posar-ne la projecció fins aquest març. Partint de la websèrie homònima, estrenada el 2016, la pel·lícula narra una invasió d’extraterrestres que fan servir mitjans sonors per anul·lar els terrícoles oïdors, i les persones sordes es converteixen en l’última esperança per a la salvació del planeta. 

Sound of Metal 

La pel·lícula va rebre 6 nominacions als Òscar de 2021, entre elles la de millor film, i va acabar emportant-se’n dos, a millor edició i millor so.  

Aquest drama ens narra la història de Ruben Stone, bateria d’un duo de música metal amb la seva dona, que comença a perdre l’oïda. Això implicaria renunciar a tot a la vida, ja que el seu ofici depèn del sentit que està perdent gradualment. Es pot veure a Amazon Prime Video. 

CODA: Los sonidos del silencio 

Aquesta comèdia dramàtica va guanyar tres premis Òscar el 2021: millor guió adaptat, millor actor secundari i el premi principal de l’Acadèmia, l’Òscar a la millor pel·lícula.  

El film explica la història de Ruby, l’única persona que pot sentir a la seva família. Ajuda en el negoci familiar de pesca i els seus plans són treballar allà quan acabi l’institut. Ruby és assetjada a classe a causa de la seva particular situació a casa. Quan el noi que li agrada decideixi apuntar-se a un cor, ella també ho farà i descobrirà que té una veu preciosa i un do innat per a la música. La jove protagonista es debat entre perseguir la seva nova passió i la por d’abandonar als seus pares. Es pot veure a Movistar+. 

Una veu silenciosa (Koe no katachi) 

Aquest anime, barreja de drama i romàntic, explica la història de Shôko Nishimiya, una estudiant de primària que és sorda i que al canviar-se de col·legi comença a rebre bullying dels seus nous companys. Un dels principals responsables és Ishida Shôya, qui acaba per forçar que Nishimiya es canviï d’escola. Ell, però, també serà assetjat i, anys després, l’Ishida voldrà buscar la redempció de les seves males accions. 

Un lloc tranquil 

Aquesta pel·lícula de terror, dirigida i protagonitzada per John Krasinski i la seva esposa, Emily Blunt, va rebre nombrosos premis i nominacions gràcies als seus efectes sonors i música. La banda sonora va estar a punt d’aconseguir el Globus d’Or i els efectes sonors van competir per emportar-se l’Oscar i el BAFTA. 

En un món envaït i arrasat per uns letals extraterrestres que es guien pel so, Evelyn i Lee sobreviuen amb els seus fills en una granja aïllada al bosc, sumits en el silenci més profund. La filla gran és sordmuda, també a la vida real, i parlar signant ajudarà a la família a sobreviure. Krasinski va triar aquesta actriu, Millicent Simmonds, perquè volia una intèrpret que no fingís la manca d’audició, sinó que entengués perfectament al seu personatge i la situació a la qual s’enfronta. Es pot veure a Netflix i Amazon Prime Video. 

Deixa un comentari