#LecturesDIXIT: Homes defensant les noves masculinitats

Reprenem la sèrie #LecturesDIXIT en primera persona per proposar-vos una selecció de diverses lectures escrites en primera persona que ajuden a deconstruir l’imaginari de la masculinitat tradicional (home fort, protector, proveïdor i insensible) que no s’ajusta a la realitat. Un dels focus més importants de les noves masculinitats alternatives és acabar amb la violència de gènere i amb les actituds que condueixen a ella, trencar amb el mite de l’home violent i de l’home que tot ho pot, així com rebutjar qualsevol forma de masclisme. 

Recorda que si els reservar en préstec i recollir-los al centre DIXIT més proper, només has d’emplenar aquest formulari, i que pots recuperar les anteriors entrades amb històries en primera persona sobre salut mental, discapacitat , dones i gent gran

 • Fuerte  
  Roy Galán és un escriptor, articulista, influencer i activista dels drets LGBTI. En aquest llibre il·lustrat, narra en primera persona les seves memòries, com va créixer lidiant amb l’homofòbia i reflexiona sobre les actituds masclistes dels homes, no només vers ell i la seva condició sexual, sinó també cap a les dones.   
 • Calçasses, gallines i maricons 
  Josep-Antón Fernàndez i Adrià Chavarria recullen diverses veus masculines que reflexionen sobre les noves imatges i models de conducta dels homes. Els autors plantegen les noves masculinitats que estan apareixent des dels últims vint-i-cinc anys i inicien un debat per redefinir les relacions socials entre homes i dones i, també, entre homes.  
 • Hombres con corazón 
  Aquest llibre forma part d’una experiència en què es va reunir un grup d’homes que no es coneixien prèviament perquè parlessin sobre la vida, els sentiments, de com es veuen a ells mateixos física i emocionalment, com són i com han estat les seves relacions, etc. La masculinitat tradicional els havia impedit parlar de tots aquests temes fins aleshores i Fina Sanz, psicoterapeuta i sexòloga, trasllada al paper aquesta conversa des del cor. 
 • El niño que no fui  
  Daniel Valero descriu el nen normatiu, ajustat a les expectaves que tot el món tenia d’ell, però que no és. El nen que hagués pogut viure la seva infància de forma tranquil·la, sent acceptat i respectat, sense preocupar la seva família. Però l’autor forma part del col·lectiu LGTBI, no ha viscut la seva vida amb una masculinitat tradicional i ha fet front a la LGTBIfòbia i a les masculinitats tòxiques.  

Si us interessa aquest tema, a DIXIT també tenim altres llibres que tracten les noves masculinitats, encara que no en primera persona. Podeu trobar les il·lustracions de Javirroyo a Homo Machus, amb els seus dibuixos per reconèixer i visiblitzar el masclisme; Desarmar la masculinidad, de Beatriz Ranea, llibre que reflexiona sobre què significa ser home i com fer la transició a una nova masculinitat; Hombres de mármol, el en qual s’analitzen i es qüestionen les figures masculines de diferents artistes que connecten l’home amb la fortalesa física, la invulnerabilitat o el poder; o Hombres, la construcción cultural de las masculinidades, que reflexiona sobre el significat actual sobre la masculinitat i el seu futur. 

Deixa un comentari