Propostes per viure un Nadal més solidari

Cada 1 de desembre milers d’infants (i alguns adults) enceten el calendari d’advent farcit de petites llaminadures. En els darrers temps s’han popularitzat els calendaris d’advent amb tota mena activitats, des de fer les postals o crear decoracions nadalenques amb materials reciclats fins a visitar un mercat de nadal o anar a veure els llums de colors que il·luminen els carrers aquests dies.  

En aquesta entrada us proposem un seguit d’iniciatives i cites solidàries arreu del territori amb què complementar el vostre calendari, tot i que també hi trobareu propostes per als aficionats als dolços, per als esportistes, per aquells que creuen que tenen massa joguines a casa i, fins i tot, per a aquelles persones crítiques amb el consumisme d’aquests dies. 

 • Curses solidàries 

  Sense dubte, la més popular és la Cursa dels Nassos, que es disputa el 31 de desembre, però n’hi ha més, com la de Lloret de Mar, que destina part de la inscripció per promoure la integració social a través de l’esport dels infants i joves de Lloret de Mar. Tindrà lloc el 17 de desembre i l’endemà pots participar a la Caminada de Nadal Solidària de Barnatresc
 • Tast de pastissos 

  L’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida prepara una activitat molt dolça per ajudar les persones que més ho necessiten. El 20 i el 21 de desembre organitza un tast de pastissos per recaptar fons per a Arrels Fundació, que al novembre va demanar suport ciutadà per seguir atenent les persones sense llar. De fet, com altres entitats, Arrels ofereix a la botiga digital i a la física (c/ Ample, 3, de Barcelona) productes elaborats artesanalment per persones ateses com calendaris d’advent, postals, espelmes i guarniments de fusta per a l’arbre de Nadal. 
 • Consum responsable i d’economia social i solidària 

  Fins al 30 de desembre, la plaça de Catalunya acull la 8a Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, on podeu trobar una àmplia oferta d’artesania, roba, llibres, alimentació envasada, cosmètica, joguines i altres productes d’entitats i projectes de l’economia social i solidària que fomenten el consum responsable. 

  Si sou més de comprar en línia, ho podeu fer al Mercat Social, una iniciativa posada en marxa el 2013 per la Federació Catalana de Voluntariat Social. Hi trobareu més de 500 productes i serveis oferts per una quarantena d’entitats socials per fomentar la inserció social i laboral de col·lectius vulnerables i millorar la qualitat de vida d’infants, joves, gent gran, persones amb malalties, etc.. 
 • Tions solidaris  

  A molts municipis catalans han aparegut tions que cagaran petits regals als infants de totes les famílies que portin algun aliment envasat, que serviran per omplir el rebost de diferents entitats socials. En alguns casos, els obsequis van a càrrec d’associacions de comerciants col·laboradores. És el cas del Tió Gegant Solidari (amb Càritas) de Mataró que el 22 de desembre regalarà la seva màgia nadalenca als infants, i el de la tiona solidària més gran de Catalunya de Vilafranca del Penedès que fins al 28 de desembre cagarà regals en benefici del Rebost Social. 
 • Recollida de joguines 

  Amb la campanya La Joguina Educativa, Creu Roja intenta que tots els infants rebin una joguina nova, no sexista, no bèl·lica i cooperativa. Pots participar-hi fent una donació o portant la joguina a un dels diversos punts de recollida que hi ha per tot Catalunya.  

  Hi ha altres iniciatives que persegueixen el mateix objectiu, com Il·lusions solidàries, que recull joguines, contes i disfresses de segona mà per donar-los una nova vida (els dies previs a Nadal són un moment ideal per donar les joguines que ja no es fan servir); el projecte Joguines vives, que recupera joguines de fusta, o Cap infant sense joguina, que arran de la pandèmia va posar un marxa un crowfunding per poder comprar-ne. 
 • Lots de Nadal amb impacte 

  El Detallista prepara capses gourmet amb productes de proximitat i un toc d’enginy i creativitat perquè trobis el regal ideal. Aposta per productes amb impacte social provinents de fundacions sense ànim de lucre que ocupen a persones vulnerables.  També ofereixen lots de Nadal el Grup Alba, la Fundació Ampans i altres entitats. Si aquest any has fet tard, tingues-ho present per al 2023!  

One Comment Add yours

Deixa un comentari