Esquiar sense limitacions

És hivern, fa fred, els cims més alts s’omplen de neu i les persones a qui agrada esquiar s’afanyen a posar-se els esquís o la taula de surf de neu per gaudir lliscant per la muntanya. Són molts qui esperen aquesta època de l’any, independentment de la seva condició física, i és que cada cop més estacions d’esquí s’adapten perquè els esports de neu siguin també accessibles per a persones amb discapacitat física i/o psíquica.  

També hi ha entitats socials que treballen per fomentar l’accés de persones a l’esport, independentment de la seva capacitat, gènere i edat, amb activitats recreatives i de competició. Una d’elles és Play and Train, que amb seu a La Molina, està especialitzada en esports de lliscament, tot i que ofereix altres disciplines d’aventura. A la seu que té a Fuerteventura, per exemple, disposen de taules de surf i cadires adaptades perquè els associats gaudeixin també del mar i les onades. 

Esport per afavorir l’autonomia 

L’esport és, per a totes les persones, un espai positiu: ens permet conèixer a altres persones amb aficions similars, ens ajuda a millorar les relacions socials, enforteix la nostra autoestima i la confiança. L’esquí adaptat, a més, contribueix a augmentar l’autonomia personal, ja que potencia l’agilitat, l’orientació i la motivació. En altres ocasions, hem parlat del poder terapèutic i integrador de l’esport al blog de DIXIT. 

L’esquí és un dels esports amb més possibilitats de ser adaptat per a persones amb necessitats especials. Hi ha varies formes de practicar esquí adaptat, en funció del tipus i grau de discapacitat. Persones amb mobilitat reduïda poden esquiar de forma independent gràcies a un seient fabricat amb fibra de vidre subjecte a un xassís amb suspensió que va unit a un esquí (monoski) o dos (dualski), i amb l’ajuda de dos pals d’esquí per a guiar-se i girar, o de dues palanques si no poden fer força amb els braços. 

En casos de discapacitats més severes també hi ha seients adaptats amb un o dos esquís, que són pilotats per monitors, que garanteixen a l’usuari gaudir de la neu i la sensació de lliscar per la muntanya. En canvi, per a casos més lleus, es poden fer servir bastons adaptats amb la punta en forma d’esquí (tres o quatre petjades, se’n diu). També hi ha l’opció de gaudir del monoski pilotat, com el que ofereix Esportec a La Molina i Port del Comte, una alternativa que permet gaudir del descens independentment del tipus de discapacitat. 

Les persones amb discapacitat visual també poden gaudir de la neu. Existeix la possibilitat de fer servir un guia, qui anirà davant donant instruccions a l’esportista, qui seguirà la seva traçada i les instruccions amplificades per un altaveu que el monitor dur a l’esquena. Si l’esquiador hi pot veure mínimament, només caldrà que baixi seguint de ben a prop el guia, situat a pocs metres d’ell. 

La discapacitat no impedeix aprendre a esquiar i ho tenen clar a escoles d’esquí com a les de les estacions andorranes de Grandvalira i Pal Arinsal

One Comment Add yours

Deixa un comentari