Sant Valentí per a tothom

Sabem que per als catalans, el dia dels enamorats és Sant Jordi, però qualsevol excusa ens sembla bona per parlar de quelcom tant maco i pur com aquest sentiment. Tot i això, sovint trobem que no tot l’amor està socialment acceptat i que hi ha tabús i recels: l’amor entre persones del mateix gènere, de persones amb discapacitat intel·lectual, l’amor a la vellesa… 

Us proposem una sèrie de lectures que tracten els amors diversos que podem trobar-nos. I si els vols llegir, reserva’ls ja emplenant aquest formulari i vine’ls a buscar a DIXIT! 

Les relacions íntimes a la maduresa 

L’amor no és exclusiu de la joventut ni, molt menys, té edat. Ni tampoc ho és el sexe. Aquest llibre de Jon Nussbaum, Michelle Miller-Day i Carla L. Fisher reflexiona sobre envellir i la necessitat de seguir tenint intimitat, ja que és una experiència indefugible per al benestar general i per a la felicitat. Amb la lectura d’aquest llibre veurem quins són els factors que ajuden a potenciar-la i en modifiquen la naturalesa: el gènere, les normes culturals, les habilitats interpersonals i les limitacions físiques. En aquest llibre es debaten les barreres culturals, psicològiques, mèdiques i comunicatives per aconseguir i mantenir intimitat quan envellim. 

Mi primera vez 

Marcos Benítez i Jesús Generelo recopilen en aquest llibre 100 històries d’amor i erotisme entre homes narrades en primera persona. Homes de tota la geografia hispànica, de totes les edats, expliquen de forma autobiogràfica la seva primera relació homosexual, com van adonar-se i acceptar que els atreien persones del mateix sexe, com ho comuniquen i com van fer front a l’estigma que podia suposar revelar la condició de gai a mitjans del segle passat. Aquestes històries, d’amor i de sexe, ens ofereixen una finestra a aquestes experiències diverses de plaer i d’autonegació. 

La salud sexual en persones con diversidad funcional intel·lectual 

Aquest estudi, realitzat per María Dolores Gil, Rafael Ballester i Irene María Díaz, tres professionals de la psicologia, analitza les necessitats sexuals de les persones amb diversitat funcional intel·lectual i com afecta això a la seva qualitat de vida. També s’ofereixen tests, preguntes i recursos per avaluar la sexualitat de les persones amb discapacitat intel·lectual i casos reals amb pautes per fomentar l’autoerotisme, l’orientació sexual, evitar l’abús sexual, tenir una bona relació en parella, etc.  

Sensuales: relatos de sexo y afecto en la discapacidad 

Les persones amb discapacitats físiques, lleus i severes, també senten, desitgen i tenen la necessitat d’estimar i de sentir intimitat. Aquest llibre, escrit per Clara Clos i Gemma Deulofeu , amb formació en psicologia i sexualitat, recull històries reals de persones amb discapacitat física i/o mental i la seva relació amb l’amor. Les autores tracten totes les qüestions que sorgeixen, com els problemes amb les famílies, les necessitats sexuals dels pacients, les relacions entre persones discapacitades, i ofereixen una guia de recursos per a familiars i professionals. 

Amor sin nombre  

Escrit per Brian Whitaker, aquest llibre parla de la vida de gais i lesbianes a l’islam. Als països àrabs l’homosexualitat és un tema tabú. Hi ha països com Aràbia Saudita, Sudan, Iemen, Nigèria, on estimar a una persona del mateix gènere és delicte i pot ser penat amb la mort. En aquest treball sociològic, l’autor mostra, a través d’entrevistes i casos particulars, com viuen aquestes societats islàmiques l’homosexualitat. Des de la condemna familiar, l’exclusió social, la indiferència institucional fins a la repressió, la presó o la pena capital per anar en contra de la visió de l’Alcorà.  

Si us interessa el tema i voleu aprofundir en la matèria, a DIXIT trobareu nombroses publicacions, així com diversos dossiers temàtics -, com “Sexualitat en la discapacitat” , i vídeos de conferències com “Discapacitat i sexualitat: parlem-ne“, “Sexualitat i afectivitat a la vellesa” o “Envelliment i diversitat sexual i de gènere“. 

Deixa un comentari