Hi ha autors que necessiten o prefereixen estar tristos per escriure. Escriptors famosos com Edgar Allan Poe, Ernest Hemmingway, Frank Kafka, Francis Scott Fitzgerald o Tennessee Williams han escrit des del trauma i la depressió. Però escriure és, de fet, una eina per a alliberar-se de la tristesa, per treure’s la pena de sobre, per dir tot allò que no s’ha pogut dir, per deixar fluir els pensaments que no es poden verbalitzar.
Escriure és una potent eina per a l’expressió i afrontar les emocions. Ens permet conèixer-nos millor i accelerar la recuperació d’allò que ens preocupa. Escriure pot ajudar a desbloquejar algunes emocions i pensaments, fer més clares les nostres metes i desitjos o ajudar a comprendre situacions. Escriure sol fer que ens distanciem del que vivim, analitzem el trauma, atorgar un sentit a la vivència i ser més resilients.
Narrativa Fèrtil, que va guanyar el primer premi d’Emprenedoria Social de Barcelona Activa l’any passat, és una cooperativa que treballa amb l’escriptura i la superació del trauma. D’una banda, és una escola d’escriptura autobiogràfica per ajudar a encaixar experiències traumàtiques. Els alumnes descobreixen eines creatives per millorar la seva redacció, expressivitat i creativitat que els permeten allunyar-se de la seva història per poder analitzar-la millor i avançar en el procés terapèutic. A més, estableixen vincles amb companys que han viscut experiències similars i això genera empatia i un entorn de confiança on se senten segurs.
D’altra banda, la cooperativa fa les funcions d’una editorial i publica i distribueix els llibres autobiogràfics que han escrit els alumnes, perquè conèixer la història de persones que han superat un trauma pot ajudar altres persones que viuen experiències similars. Els relats es poden publicar sota un pseudònim, amb les inicials o el nom de pila, o, simplement, no ser publicats, si l’autor prefereix reservar-se per a ell mateix la seva vivència.
Al blog de DIXIT hem parlat en diferents ocasions de llibres escrits en primera persona sobre diferents temàtiques perquè donen una visió més pròxima de la història, de vegades traumàtica, que s’aborda. Si us interessa aquesta temàtica, a DIXIT trobareu llibres com Escribí soles de noche: literatura y resiliencia, que tracta sobre el poder de la paraula i de l’escriptura en el procés de recuperació i transformació del trauma, el dolor i la pèrdua, o El niño superviviente: curar el trauma del desarrollo y la disociación, un manual amb intervencions per al tractament d’infants i adolescents víctimes de traumes severs degut a situacions de maltractament, abús i abandonament.
També podeu consultar dossiers temàtics sobre el tema com “Trauma i trastorn per estrès posttraumàtic”, recuperar conferències com la del psicòleg clínic José Luis Gonzalo, especialista en Psicologia clínica, al Palau Macaya.