Gastronomia amb impacte social

Al passatge de la Pau, molt a prop de la Rambla de Barcelona, s’amaga un restaurant de cuina catalana i productes de la terra. L’oferta gastronòmica és d’allò més atractiva, però el més important d’aquest restaurant és la gent que hi treballa: joves en risc d’exclusió social que després de formar-se, comencen la seva carrera professional alhora que avancen cap a la inclusió. 

La Pau és un restaurant de primeres oportunitats, una iniciativa social per generar ocupació de qualitat que dona continuïtat a l’Escola de Noves Oportunitats de la Fundació El Llindar. Aquesta entitat de Cornellà de Llobregat orienta i acompanya joves que es troben en situació d’exclusió a través d’una proposta educativa que alterna formació i treball, de qualitat i qualificada, perquè retornin al sistema educatiu o entrin al món laboral, afavorint així la seva integració a la societat. 

Després de formar-se com a cuiners o personal de sala a l’escola-restaurant El Repartidor, que també forma part d’El Llindar, els joves treballen preparant i servint els plats de la carta dissenyada per José Santiago, xef executiu del grup Tragaluz, i el cap de cuina de La Pau. Són propostes del receptari tradicional català, repensades i modernitzades, com les patates amb allioli i romesco, la crema de carabassa amb grills de taronja i farigola, les croquetes d’escalivada amb formatge de cabra o el caneló de mel i mató amb vel de mel i codony i nous.  

El restaurant ofereix una primera sortida laboral real a aquests joves, que poden adquirir experiència laboral i esdevenir treballadors qualificats de la restauració. Això fa que La Pau sigui un restaurant amb propòsit, és a dir, un negoci que no té com a únic objectiu assolir un rendiment econòmic, sinó també social.

  

El Llindar col·labora amb diferents empreses i administracions per impulsar, seguint el model d’economia social, projectes de negoci en què joves de l’entitat ofereixen serveis de perruqueria i imatge (amb Cebado); de bar, restaurant i càterings (amb Tragaluz i en el cas de La Pau, també amb EnjoyBcn) i de rehabilitació i manteniment d’espais interiors d’immobles. 

A DIXIT trobaràs diversos recursos sobre la integració sociolaboral de joves en risc d’exclusió. Per tractar la problemàtica dels joves i el treball, DIXIT va organitzar una xerrada per parlar sobre què es podia fer des del sector social per ajudar a millorar la situació laboral dels joves. 

Deixa un comentari