Barcelona s’ha convertit, un any més, en el centre tecnològic del món amb el Mobile World Congress 2023. Entre les ultimíssimes novetats de telefonia mòbil, portàtils enrotllables, hologrames i ulleres de realitat augmentada, el congrés va acollir la presentació d’aplicacions i tecnologies d’àmbit social que volen reduir les desigualtats digitals en l’accés als serveis socials, així com millorar l’atenció a les persones. L’activitat va estar organitzada per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, a través del seu projecte m4Social i en col·laboració amb l’European Social Network.
Amb un nom i tipografia que recorden als de Tinder, però que també piquen l’ullet a Dincat, aquesta aplicació social s’adreça exclusivament a persones amb discapacitat intel·lectual perquè, de manera còmoda i segura, puguin conèixer altres persones amb qui fer plans i, fins i tot, trobar parella. Com la famosa aplicació de cites, disposa d’un apartat on trobar parella i establir relacions sexoafectives.
Dincat, juntament amb AcidH, Aura Fundació i la Fundació Catalana Síndrome de Down, han impulsat aquesta plataforma que, per garantir la seguretat d’aquest col·lectiu vulnerable, té un sistema de preregistre d’usuaris a través de les entitats que hi col·laboren. Les persones interessades han de respondre prèviament un qüestionari per saber coneixements sexuals té i que permet saber a les entitats si la persona necessita acompanyament.
Social Digital Lab: Sala de realitat immersiva
La Cooperativa Suara impulsa aquest espai de realitat immersiva que té diverses aplicacions a la vida quotidiana. L’entitat va apostar per aquesta tecnologia perquè la realitat virtual perquè pot marejar i perdre consciència del cos, cosa que pot generar més estrès que beneficis. S’hi duen a terme diverses activitats amb l’objectiu de millorar el benestar emocional de les persones participants.
S’hi fan, per exemple, sessions de mindfullness i relaxació per a professionals de l’entitat i, en fase de prova, sessions de teràpia de desenvolupament cognitiu per a persones grans ateses per l’entitat, que poden traslladar-se virtualment a indrets on físicament no podrien tornar si no fos per la realitat immersiva. Les persones amb problemàtiques cognitives poden connectar el so amb la vista i veure les reaccions perquè, per exemple, si fas un gest, les parets s’il·luminen. A més, amb el Consorci Sanitari de Terrassa, duen a terme el projecte Revive per crear un programa de rehabilitació i estimulació neuropsicològica per desenvolupar teràpies per a persones grans.
Aquesta plataforma danesa gestiona i subministra productes i recursos d’assistència per a persones amb discapacitat i ara pretén fer el mateix al nostre país. A més de donar suport a les necessitats de les autoritats locals amb la gestió de l’estoc dels productes assistencials, la interfície web fa una tasca de conscienciació i també garanteix l’accés públic de les persones amb discapacitat usuàries i dels seus familiars a la informació de l’equip, incloent-hi guies explicatives, exemples i, fins i tot, un fòrum en línia per resoldre problemes o explicar experiències.
Els robots estan a l’ordre del dia: assistents virtuals, robots de cuina, robots de neteja… faciliten la vida quotidiana, i n’hi ha que suposen un gran avenç per a persones amb lesions medul·lars i que van en cadira de rodes a causa d’un accident. El robot exoesquelet ABLE Ricard, a través de sensors i algorismes concrets, detecta la intenció de la persona de caminar i dona l’ordre de fer-ho. El dispositiu s’adapta completament a cada pacient, depenent de la seva lesió, el seu cos i pes, la seva manera de caminar, etc. A través del mòbil, el dispositiu es programa i monitoritza l’ús concret de cada persona, i permet al pacient poder utilitzar-lo sense l’ajuda de cap fisioterapeuta.
El Departament de Drets Socials va participar per explicar la transformació digital en què està immers per incrementar l’eficiència en la gestió, ser més propers a la ciutadania i una millor integració amb altres entitats i administracions que col·laboren en la gestió dels serveis socials bàsics. En el marc dels fons Next Generation EU, ja impulsa diverses línies de subvenció i projectes propis amb l’objectiu, entre altres, de reforçar projectes tecnològics en l’àmbit de les cures i l’atenció domiciliària perquè esdevingui un servei d’alta qualitat, i la transformació ecològica i digital dels centres d’atenció a la infància i l’adolescència.
One Comment Add yours