Tecnologia amb impacte social al MWC 2023

Barcelona s’ha convertit, un any més, en el centre tecnològic del món amb el Mobile World Congress 2023. Entre les ultimíssimes novetats de telefonia mòbil, portàtils enrotllables, hologrames i ulleres de realitat augmentada, el congrés va acollir la presentació d’aplicacions i tecnologies d’àmbit social que volen reduir les desigualtats digitals en l’accés als serveis socials, així com millorar l’atenció a les persones. L’activitat va estar organitzada per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, a través del seu projecte m4Social i en col·laboració amb l’European Social Network. 

Dinder Club 

Amb un nom i tipografia que recorden als de Tinder, però que també piquen l’ullet a Dincat, aquesta aplicació social s’adreça exclusivament a persones amb discapacitat intel·lectual perquè, de manera còmoda i segura, puguin conèixer altres persones amb qui fer plans i, fins i tot, trobar parella. Com la famosa aplicació de cites, disposa d’un apartat on trobar parella i establir relacions sexoafectives. 

Dincat, juntament amb AcidH, Aura Fundació i la Fundació Catalana Síndrome de Down, han impulsat aquesta plataforma que, per garantir la seguretat d’aquest col·lectiu vulnerable, té un sistema de preregistre d’usuaris a través de les entitats que hi col·laboren. Les persones interessades han de respondre prèviament un qüestionari per saber coneixements sexuals té i que permet saber a les entitats si la persona necessita acompanyament. 

Social Digital Lab: Sala de realitat immersiva 

La Cooperativa Suara impulsa aquest espai de realitat immersiva que té diverses aplicacions a la vida quotidiana. L’entitat va apostar per aquesta tecnologia perquè la realitat virtual perquè pot marejar i perdre consciència del cos, cosa que pot generar més estrès que beneficis. S’hi duen a terme diverses activitats amb l’objectiu de millorar el benestar emocional de les persones participants. 

S’hi fan, per exemple, sessions de mindfullness i relaxació per a professionals de l’entitat i, en fase de prova, sessions de teràpia de desenvolupament cognitiu per a persones grans ateses per l’entitat, que poden traslladar-se virtualment a indrets on físicament no podrien tornar si no fos per la realitat immersiva. Les persones amb problemàtiques cognitives poden connectar el so amb la vista i veure les reaccions perquè, per exemple, si fas un gest, les parets s’il·luminen. A més, amb el Consorci Sanitari de Terrassa, duen a terme el projecte Revive per crear un programa de rehabilitació i estimulació neuropsicològica per desenvolupar teràpies per a persones grans. 

Assistdata 

Aquesta plataforma danesa gestiona i subministra productes i recursos d’assistència per a persones amb discapacitat i ara pretén fer el mateix al nostre país. A més de donar suport a les necessitats de les autoritats locals amb la gestió de l’estoc dels productes assistencials, la interfície web fa una tasca de conscienciació i també garanteix l’accés públic de les persones amb discapacitat usuàries i dels seus familiars a la informació de l’equip, incloent-hi guies explicatives, exemples i, fins i tot, un fòrum en línia per resoldre problemes o explicar experiències. 

ABLE Ricard 

Els robots estan a l’ordre del dia: assistents virtuals, robots de cuina, robots de neteja… faciliten la vida quotidiana, i n’hi ha que suposen un gran avenç per a persones amb lesions medul·lars i que van en cadira de rodes a causa d’un accident. El robot exoesquelet ABLE Ricard, a través de sensors i algorismes concrets, detecta la intenció de la persona de caminar i dona l’ordre de fer-ho. El dispositiu s’adapta completament a cada pacient, depenent de la seva lesió, el seu cos i pes, la seva manera de caminar, etc. A través del mòbil, el dispositiu es programa i monitoritza l’ús concret de cada persona, i permet al pacient poder utilitzar-lo sense l’ajuda de cap fisioterapeuta. 

El Departament de Drets Socials va participar per explicar la transformació digital en què està immers per incrementar l’eficiència en la gestió, ser més propers a la ciutadania i una millor integració amb altres entitats i administracions que col·laboren en la gestió dels serveis socials bàsics. En el marc dels fons Next Generation EU, ja impulsa diverses línies de subvenció i projectes propis amb l’objectiu, entre altres, de reforçar projectes tecnològics en l’àmbit de les cures i l’atenció domiciliària perquè esdevingui un servei d’alta qualitat, i la transformació ecològica i digital dels centres d’atenció a la infància i l’adolescència. 

One Comment Add yours

Deixa un comentari