Criquet a Barcelona, un esport integrador

Barcelona és una ciutat esportista: ha estat seu dels Jocs Olímpics; ha organitzat mundials de natació, atletisme i bàsquet, entre altres; per tota la ciutat podem trobar taules per jugar a tenis de taula, pistes de basquet públiques; a la platja hi ha xarxes per jugar a voleibol… i el futbol és l’esport rei als patis escolars. De fet, no ens sorprèn que el futbol ocupi la primera posició del rànquing de WordAtlas sobre els esports més populars del món. En canvi, sí pot sorprendre que al segon lloc hi hagi un esport molt desconegut a Catalunya: el criquet.  

Les comunitats pakistaneses, índies i bengalís de Barcelona segueixen i volen practicar aquest esport, molt famós als seus països d’origen, així com al Regne Unit i Austràlia, entre altres. Aprofitant aquest interès, el Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEAi) i la Fundació per a l’Esport i l’Educació de Barcelona (FEEB) van posar en marxa fa gairebé deu anys el projecte Criquet Jove a BCN

L’objectiu de la iniciativa és fomentar la cohesió social, la participació i el diàleg de diferents cultures a través de la promoció d’una pràctica esportiva identitària dels països del sud-est asiàtic. Els resultats al llarg d’aquests anys han estat tan bons que aquesta primavera començaran les obres per convertir l’antic camp de futbol Julià de Capmany –actualment abandonat- en un camp de criquet. Hi jugaran les noies del Criquet Jove a BCN, l’únic equip femení a l’estat i que es vol constituir com la primera selecció catalana de criquet 11. Però hi ha molts més participants: la temporada passada va acabar amb 120 esportistes i 10 equips. 

A més de propiciar la pràctica esportiva, l’entitat crea espais de seguretat i d’apoderament per a les noies amb entitats, sales joves, educadores de carrer (APC) i casals. La majoria dels equips creats a Criquet Jove a BCN són femenins, però també n’hi ha de mixtes. A més, la diversitat en termes d’origen, de creences i de cultures de les persones participants converteixen les activitats esportives en un escenari de cohesió social, participació inclusiva i no discriminació.  

Criquet Jove a BCN també ofereix tastets de criquet a centres educatius que vulguin tenir un primer contacte amb aquest esport i formacions a professors i docents que hi estiguin interessats. 

Deixa un comentari