La diada solidària del llibre i la rosa

Un dels dies més especials de l’any a Catalunya és el 23 d’abril, Sant Jordi. Tot Catalunya es vesteix de gala i els carrers s’omplen deparades de llibres i roses, persones que fullegen pàgines, parelles enamorades que van de la mà i senyeres arreu. 

Per sumar-nos a la festa, des de DIXIT hem tornat a elaborar un dossier temàtic especial. Hi trobareu obres d’assaig, narrativa, novel·les gràfiques, llibres de narrativa en lectura fàcil, relats pensats per a infants i joves que aborden diferents temàtiques socials, així com recursos en línia sobre el món del llibre i la lectura. Excepcionalment, molts dels llibres recomanats, alguns d’ells publicats molt recentment, no estan encara disponibles als nostres centres. 

Un any més, també volem dedicar una entrada de blog a recollir algunes de les moltes iniciatives solidàries que es duen a terme amb motiu de Sant Jordi. Durant tota la jornada podreu adquirir una àmplia varietat de productes que han elaborat persones en risc d’exclusió social, amb problemes de salut mental o amb discapacitat. 

Arrels Fundació és una fixa en el nostre recopilatori anual. Enguany us anima a regalar a les persones que estimes la rosa d’Arrels o algun dels altres productes elaborats per persones ateses per l’entitat, que acompanya, orienta i proporciona serveis útils, allotjament i atenció social i sanitària a les persones sensellar que malviuen als carrers de Barcelona. També anima a participar a les activitats solidària que organitza de la mà de persones que viuen o han viscut al carrer, així com a convertir les façanes d’escoles i comerços en murals que cridin #ningúsenserosa plens de roses diferents amb desitjos a favor de les persones sense llar. 

L’Associació Tapís és una entitat sense ànim de lucre amb un projecte d’inserció sociolaboral per a joves de la comarca d’Osona. Els nois i les noies que hi participen elaboren els llibres: realitzen el paper artesà a partir de paper usat, folren les tapes, imprimeixen, enquadernen i participen en la venda i distribució dels llibres. Per Sant Jordi presenten el seu nou llibre adaptat, “Inkawacana – On plora l’inca”, un conte tradicional bolivià que parla sobre lleialtat, compromís, solidaritat, amistat i amor fraternal. 

Per fer de Sant Jordi un dia encara més dolç, l’Associació AFANOC, que atén infants i adolescents amb càncer i les seves famílies, ens porta un assortiment de galetes en forma de drac i roses, a més d’una gran oferta de llibres infantils, que trobareu a la seva botiga web i a diverses paradetes a Barcelona, Lleida i Tarragona. Una altre iniciativa molt llaminera és El Rosal, un projecte d’emprenedoria social de Tàrrega que dona feina a persones en risc d’exclusió ateses per l’associació Alba. Hi podreu trobar roses de xocolata o de maduixa, i tenen punts de venta a diferents parts de Catalunya. 

Femarec és una cooperativa d’acció social que treballa des del 1991 per la inserció social, laboral i cultural de col·lectius en risc d’exclusió. Amb la compra dels seus punts de llibre plantables, roses que es converteixen en bosses de tela i tasses amb motius de Sant Jordi, també contribueixes a la promoció d’un envelliment saludable i a allargar la vida laboral a més de 140 persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental sever del seu centre especial de treball. 

Feliç Diada de Sant Jordi! 

Deixa un comentari