Apropant la muntanya a tothom

La primavera i l’estiu conviden a fer excursions a la muntanya, explorar les valls i perdre’s pel bosc, per oblidar-se del bullici de la ciutat i capbussar-se en la pau i la tranquil·litat de la natura. Són sensacions renovadores, però encara que sembli mentida, no són accessibles per a tothom. És per això que en els últims anys han sorgit entitats socials i empreses que treballen per fer més inclusiva la muntanya adaptant les rutes i utilitzant equips especialitzats per superar les barreres físiques que en dificulten l’accés.  

Això permet a les persones amb discapacitat gaudir de la muntanya amb llibertat i seguretat Les sortides que organitzen ofereixen als participants la possibilitat de superar els seus límits personals i descobrir la seva força interior. A més, les experiències a la natura tenen beneficis terapèutics comprovats, ajudant a millorar el benestar mental i emocional de les persones. 

Una d’aquestes entitats és Rodamunt, una associació sense ànim de lucre que organitza activitats de senderisme de muntanya per a persones amb mobilitat reduïda, que hi participen gràcies a les cadires adaptades Joëlette -dissenyades expressament per al senderisme-, i als familiars, amics i persones voluntàries que les empenyen arrosseguen i carreguen acompanyats per guies professionals. L’última de les seves aventures va ser pujar de Queralbs a Núria i des d’aquí al Nou Creus (no us perdeu les imatges al seu Instagram!). 

Alguns dels voluntaris són de la Cruyff Foundation, una de les entitats que col·labora amb Rodamunt, que també compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Patronat de la Muntanya de Montserrat i Fundació Sportium.   

Una de les empreses amb què col·labora l’entitat és Guies d’Arrel, una empresa de guiatges de muntanya inclusius. Adapten les rutes i les activitats a les necessitats de cada individu, oferint un suport personalitzat i assegurant-se que tothom es senti còmode i segur durant les seves aventures a la muntanya. Ofereixen activitats de senderisme adaptat, escalada inclusiva, excursions amb bicicleta tot terreny o rutes amb raquetes de neu, i el preu inclou la cadira Joëlette, barra direccional o intèrpret, en funció de la discapacitat de la persona participant. 

Guies d’Arrels també col·labora amb l’associació Proyecto Eidós, que ofereix cursos de senderisme i muntanyisme inclusius i adaptats perquè professionals i persones voluntàries puguin acompanyar persones amb discapacitat física, no només amb mobilitat reduïda, sinó també amb ceguera i altres discapacitats visuals, sordesa i sordceguesa. 

Gràcies a aquest tipus d’iniciatives, la muntanya es converteix en un lloc accessible per a tothom i la societat es torna una mica més inclusiva, i no només amb l’arribada del bon temps. Si us agrada més el fred, podeu recuperar l’entrada que aquest l’hivern vam dedicar als esports de neu accessibles per a persones amb discapacitat física i/o psíquica

Deixa un comentari