LecturesDIXIT: Reflexions sobre la maternitat i la no maternitat

L’1 de juny se celebra el Dia Mundial de les Mares i els Pares amb què l’ONU vol posar en valor el paper de les famílies com a responsables principals de la protecció i l’alimentació dels nens i les nenes, així com per reivindicar la importància de créixer en un entorn familiar on es potenciï l’amor, la felicitat i la comprensió per tal d’assegurar el ple i harmoniós desenvolupament de la personalitat de l’infant. 

Per a commemorar-lo, us proposem diversos llibres sobre la maternitat i la paternitat, però també sobre la no maternitat i sobre com la societat actual influeix en una decisió tan íntima i personal. Tots els títols són disponibles a DIXIT i els pots reservar en préstec emplenant aquest formulari i recollir-los al centre DIXIT més proper, igual que les publicacions escrites en primera persona sobre salut mental, discapacitat, dones, gent gran i noves masculinitats que us hem recomanat en altres entrades.    

Soc mare 

Mercè Bonastre i Rosa Grau es van conèixer fa 25 anys en el curs de preparació al part. Ara, reflexionen sobre les vivències i experiències, pròpies i d’altres dones, viscudes durant la maternitat, des que es plantegen quedar-se embarassades fins que el seu fill o filla neix. El llibre parla del desig, de l’instint de ser mare, de la natura, de les expectatives que es creen i la realitat que colpeja, de les il·lusions i pors, dels aprenentatges, dubtes i dolors, d’alegria i tristesa, i de tot el que envolta la maternitat. 

Maternidades precarias  

Diana Oliver, periodista especialitzada en temes de maternitat, infància i salut, reflexiona sobre l’experiència de la maternitat i la paternitat en la societat actual, una experiència vital marcada per la precarietat i la incertesa que de vegades esdevé un privilegi. Visualitza les dificultats de conciliació i de criança, les renúncies i la manca de xarxes de suport. 

Maternidades: políticas de la representación 

Aquest assaig col·lectiu sobre la maternitat i la no maternitat explora la decisió de ser mare, de si és una qüestió personal o un assumpte polític i col·lectiu. El llibre aborda una àmplia gamma de temes relacionats amb la maternitat i examina com s’ha configurat aquesta idea al llarg de la història. Des de la maternitat com a experiència personal fins a la maternitat com a construcció social, les autores i els autors ofereixen una perspectiva multidisciplinària que incorpora anàlisis sociològiques, antropològiques, psicològiques i culturals. 

El vientre vacío 

La periodista Noemí López Trujillo reflexiona sobre la incertesa que afronten de les generacions més joves davant el fet de ser pares. Les contínues crisis han deixat un escenari en el qual, a vegades, costa plantejar-se tenir fills, fins i tot quan se’n desitja tenir. L’autora explora les incògnites que planegen sobre els joves: Tindran una bona feina? I una casa pròpia? Coneixeran algú amb qui voler i poder tenir fills? Són preguntes sovint sense resposta i que enterboleixen el futur retardant la maternitat i suscitant la por a tenir fills i a no tenir-ne mai. 

Les mares que ens han parit 

Maria Rosa Ribas ret homenatge a les mares i reflexiona sobre la fecundació humana, la seva evolució des de la prehistòria i com s’ha explicat aquest fet. Explora la importància de la fecunditat a totes les cultures i com ha estat venerada, condicionada per factors culturals, religiosos i demogràfics, en lloc de ser una decisió individual o de parella. 

Madres solas  

Pilar Cernuda radiografia la societat actual i recull el testimoni de mares solteres, històries sobre l’amor, la independència i la llibertat que proporcionen un estil de vida diferent. A més dels testimonis de les mares, també recull els dels seus fills, els d’amics i les parelles actuals d’algunes de les protagonistes i els de professionals de la psicologia, la psiquiatria i la reproducció assistida, per explicar com és la presa de decisió, el procés i la vida d’una mare sola. 

Paternidades 

La paternitat ha quedat històricament un segon pla durant l’embaràs. No es parla dels pares, però són l’eix social d’allò que anomenem patriarcat: patrimoni, pàtria, patró, padrí… exemples de com la paternitat forma part dels àmbits econòmics, polítics i socials. En aquest llibre, la doctora en Psicologia, historiadora i investigadora feminista Victoria Sau reflexiona entorn d’aquest desplaçament de la importància de la paternitat davant de la maternitat, àmpliament estudiada des de diferents perspectives. 

Deixa un comentari