Realitat virtual aplicada als serveis socials

La realitat virtual guanya terreny en diversos camps, i els serveis socials no en són l’excepció. Aquesta tecnologia pot contribuir a abordar problemes de salut mental com l’ansietat, l’estrès i la depressió; a combatre la soledat no desitjada; a endarrerir el deteriorament cognitiu… Aquesta entrada recull alguns exemples de projectes que aposten per la realitat virtual per impactar positivament en la vida de les persones ateses.  

Mindfulplay apropa el mindfulness, la natura, la cuina i l’art, entre d’altres, a famílies en situació de vulnerabilitat. A través de videojocs i la realitat virtual, treballa l’atenció plena per ensenyar-los a desconnectar de les preocupacions i alhora afavorir la creativitat i el desenvolupament de la intel·ligència emocional. Aquest projecte de la Fundació Educativa Terrassa, AD’Iniciatives Socials i Delaguila també impulsa activitats ludicoeducatives en família per enfortir l’autoestima i el vincle. 

En aquest cas, es fan servir ulleres de realitat virtual, però no sempre calen. L’MK360, de la barcelonina Broomx, és un projector per oferir experiències grupals immersives de 360 graus amb imatges i música que envolten als usuaris sense necessitat d’utilitzar ni ulleres ni auriculars, que poden marejar i desorientar.  

Està pensat perquè serveis, residències i centres de dia per a gent gran puguin dur a terme activitats d’estimulació cognitiva, física, sensorial i emocional. En fa servir, per exemple, la Cooperativa Suara, que en la darrera edició del Mobile World Congress va presentar la seva sala de realitat immersiva, on fan sessions de mindfullness i relaxació per a professionals de l’entitat o teràpia de desenvolupament cognitiu per als seus usuaris. 

El Centre Ocupacional i Especial de Treball Tramuntana de Palafrugell també aposta per la realitat immersiva per fer algunes intervencions terapèutiques que busquen incidir en el benestar emocional i en la qualitat de vida de les persones discapacitat intel·lectual que atenen. Això permet, d’una banda, treballar amb l’usuari en un entorn immersiu complet, atractiu i estimulant, i de l’altra, utilitzar instruments de bioretroalimentació capaços de registrar els diferents estats d’ansietat que presenta cada usuari. 

Precisament, per reduir l’ansietat, Nixi For Children mostra els quiròfans, les sales de radioteràpia… a infants que han de sotmetre’s a una intervenció quirúrgica o un tractament oncològic per tal que coneguin l’espai i puguin vèncer la por i el neguit. Ho fan a través d’unes ulleres de realitat virtual plegables on es col·loca el mòbil del pare o la mare, un llibre d’activitats i un certificat de valentia, així com videocàpsules de psicòlegs i metges que responen les preguntes més habituals i ofereixen consells a les famílies. 

Aquestes són només algunes de les aplicacions de la realitat virtual en els serveis socials que s’estan desenvolupant a Catalunya. Aquesta tecnologia està obrint noves oportunitats per a l’atenció, la formació i la rehabilitació en aquest àmbit. És esperançador imaginar les possibilitats futures i l’impacte positiu que pot tenir en la vida de les persones en situació de vulnerabilitat. 

Deixa un comentari