Colònies diferents

El 22 de juny els nens i nenes de Catalunya acaben el curs escolar i com molts pares encara treballen, participaran en casals d’estiu i colònies de tota mena: esports, musicals, culturals, d’idiomes… Les activitats de lleure són una part molt important per al seu desenvolupament competencial, cognitiu i social, i són generadores d’igualtat i d’oportunitats socials. Uns beneficis especialment importants per als nens i les nenes que es troben en situacions de vulnerabilitat i per als quals estan pensades les colònies de què parlem en aquesta entrada de blog. 

Prop d’un centenar de nens i nenes amb càncer de tot l’Estat gaudiran a la Val d’Aran de les colònies d’estiu que l’Associació Espanyola Contra el Càncer organitza des de fa 23 anys, així com del primer workcamp, adreçat a joves en tractament. Hi faran ràfting, hípica, visitaran l’Aran Park, passaran la nit en un refugi… i sobretot, s’evadiran del seu dia a dia, faran noves amistats i milloraran la seva autoestima. 

La Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia també fa anys que organitza activitats de lleure per a nens, adolescents i joves amb càncer i les seves famílies, com escapades a la neu o colònies per a germans d’aquests infants. Aquest estiu col·labora amb la Fundació Pere Tarrés perquè una desena d’infants supervivents de càncer que arrosseguen seqüeles participaran en un dels casals de la Fundació Pere Tarrés. Les activitats d’aquest casal s’adaptaran perquè siguin integradores i es reforçarà l’equip de monitoratge amb 10 vetlladors de suport.  

A AIS Ajuda a la infància també han organitzat per aquest estiu una sortida a l’Espluga de Francolí amb moltes activitats, jocs i sorpreses. En aquestes sortides participen les persones que conformen el nucli familiar de la persona amb discapacitat, així com un equip mèdic i persones voluntàries. Hi fan tallers de manualitats, passejades, capbussades a la piscina… i les famílies tenen moments de respir gràcies als voluntaris que tenen cura de les persones amb discapacitat. 

El programa “Temps per a tu“, de l’Ajuntament de Barcelona, busca el mateix doble objectiu: proporcionar activitats de lleure de qualitat per a persones amb discapacitat a la ciutat de Barcelona perquè els seus cuidadors puguin descansar. Ofereix activitats lúdiques i jocs adaptats a les diferents edats, planificades tenint en compte les preferències i els interessos de les persones participants. 

Lleure aquí i a l’estranger 

L’estiu també suposa un respir per a desenes d’infants sahrauís que viuen els camps de refugiats de Tindouf gràcies al programa “Vacances en Pau“. L’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí de Girona (ACAPS Girona) organitza l’acollida de nens i nenes per part de famílies voluntàries durant l’estiu. Això els permet conèixer una nova cultura i llengua, i viure experiències ben diferents al seu dia a dia, però també anar al metge i gaudir d’una dieta rica en vitamines i proteïnes, que és difícil de subministrar en els camps de refugiats, on rares vegades poden consumir productes frescos i gairebé tot el que mengen s’envasa i en llauna. 

Els 30.000 infants que viuen en els camps de refugiats del desert algerià han d’afrontar unes condicions meteorològiques molt adverses que es tradueixen en temperatures extremes, vents forts, sovint acompanyats de pluges torrencials i moviments de dunes. La vida no és fàcil i encara ho és menys per als infants amb discapacitat, que necessiten una atenció especial i viuen exposats a situacions de marginació i exclusió. ACAPS Girona s’ha unit amb l’ONG basca Río de Oro Durangaldea per oferir-los un estiu diferent. 

Fa més de deu anys que la Fundació Educació Solidària (FES) apropa les colònies i campaments d’estiu a infants i joves del Senegal i Mèxic, amb l’objectiu de garantir la igualtat d’oportunitats en l’educació en el lleure en tant que espai d’aprenentatge de valors, d’hàbits i d’actituds. 

Colònies d’estiu per a tothom

Pensant en els infants de famílies amb pocs recursos econòmics, entitats com la Fundació Pere Tarrés o Fundesplai, entre altres, ofereixen beques perquè aquests nens i adolescents també puguin gaudir de colònies i lleure educatiu durant les vacances. A més, el programa de colònies de l’Agència Catalana de la Joventut, “L’estiu és teu“, ofereix descomptes a famílies nombroses, monoparentals i acollidores, així com a membres del Carnet Jove.

Deixa un comentari