El 30 de juny és el Dia Mundial de les Xarxes Socials, unes eines que conviuen amb nosaltres i formen part de la nostra vida. És un dia dedicat a reconèixer i conscienciar de l’impacte que les xarxes socials han tingut en la comunicació i la forma com ens relacionem en el món modern.
Les xarxes socials han revolucionat la manera en què les persones interactuen, comparteixen informació i es mantenen connectades. Aquestes plataformes han proporcionat una forma d’expressar-se, compartir idees, establir contactes i promoure causes socials. Però tot i que les xarxes socials poden tenir molts avantatges, també és essencial utilitzar-les de manera responsable i respectuosa, ja que poden tenir un costat obscur.
És per això que en l’entrada d’aquesta setmana us compartim una sèrie de recursos que us serviran per educar els infants i adolescents en l’ús responsable de les xarxes socials i d’internet (en trobareu més als dossiers temàtics DIXIT “Bon ús de les pantalles” i “Bullying i ciberbullying”):
- Els teus fills estan a les xarxes socials? Connecta-hi! Guia adreçada a les famílies amb l’objectiu d’oferir informació dels beneficis i riscos de les xarxes socials i va acompanyada d’un material de recomanacions específiques.
- Xarxes socials: connecta’t de forma segura i responsable. Guia de la col·lecció de lectura fàcil “Tu pots” que ofereix informació i consells a joves i adolescents perquè facin un ús de les xarxes socials de manera autònoma, segura i responsable.
- Educar en l’ús saludable de les pantalles. Aquesta guia ofereix informació sobre els riscos de l’ús excessiu o problemàtic de les pantalles (videojocs, xarxes socials, plataformes de vídeo…), senyals d’alerta i un recull de recomanacions específiques per promoure l’ús saludable i responsable de les pantalles per cada franja d’edat.
- Desconnecats. En aquest llibre, que trobaràs disponible a DIXIT per a préstec, la consultora en criança respectuosa Míriam Tirado i l’il·lustrador Joan Turú defensen la necessitat de posar límits per un bon ús de la tecnologia, i ofereixen eines i reflexions a pares i mares, així com treballar en família la gestió correcte de l’ús de les pantalles.
- El programa Internet Segura ha publicat dos nous llibres infantils per ensenyar als més petits com és el món digital i algunes bones de ciberseguretat:
- La Blanca i l’Aventura Digital dels Nens Protegits, en el qual la protagonista és una gran amant dels videojocs que forma equip en línia amb algú que es fa passar pel seu amic i company d’aventures virtuals únicament per aprofitar-se’n.
- Nico i Clea influencers està protagonitzat per dos germans, un nen i una nena, fascinats per la fama dels personatges més coneguts de la xarxa. Els seus pares, però, els faran veure que la xarxa pot ser perillosa per als infants i els ajudaran a canalitzar el seu talent i la seva creativitat per altres vies. Hi ha vida i recompenses més enllà d’Internet.
Internet Segura també ofereix una sèrie de cibertrucs per ajudar infants i adolescents a desenvolupar una sèrie d’estratègies de ciberseguretat en el seu dia a dia digital: blocar missatges de text sospitosos o maliciosos, desactivar comptes a les xarxes socials, saber si algú ha entrat a la teva conta de correu o com crear una bona contrasenya, entre altres.