Porta a porta contra la solitud

Malgrat estar envoltats de dispositius electrònics i aplicacions que ens inciten a estar connectats contínuament, moltes persones se senten socialment aïllades i soles. Per combatre aquesta problemàtica, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i Ser Barri, la cooperativa integral de treball de la fundació CONFAVC, tenen en marxa el projecte A-porta. 

Actualment, A-porta treballa per l’apoderament veïnal a 21 barris amb vulnerabilitat socioeconòmica de 12 barris catalans com Ciutat Meridiana, Torre Baró, Vallbona (Barcelona), Campclar (Tarragona), Can Mariner, el Centre (Santa Coloma de Gramenet), Rocafonda (Mataró), la Mina (Sant Adrià del Besòs) o Can Puiggener (Sabadell). Des que es va posar en marxa com a prova pilot, ara fa set anys, s’han atès més de 23.000 persones. 

El projecte, Premi Civisme 2020 del Departament de Drets Socials en la categoria d’Innovació i Premi Innovació Social “la Caixa” 2018, se sustenta en els picaportes, persones conegudes dels barris –algunes d’elles, vinculades a entitats socials de la zona i que reflecteixen la diversitat de les diferents comunitats i cultures- que visiten les llars del barri i ofereixen informació valuosa i recursos per millorar la seva qualitat de vida.  

Per fer-ho, són formades, contractades i coordinades en equips d’unes vuit persones per a fer els assessoraments veïnals. Esdevenen agents socials que informen sobre vulnerabilitat energètica, l’accés als serveis socials, ajuden a buscar feina i recursos del barri, i treballen per a la convivència i civisme, l’acompanyament a la gent gran, etc. 

Els picaportes visiten totes i cadascuna de les llars incloses a la zona d’intervenció, trencant així l’aïllament de persones vulnerables i fent xarxa comunitària. Parlen amb famílies i persones soles, creen vincles, proporcionen informació útil, i donen suport i apoderen el veïnat que hi participa de forma més eficient que com ho farien treballadors desconeguts i aliens al barri. 

A-porta està basat en el projecte Voisin Malin, una entitat social francesa que des del 2010 visibilitza i fa ús de les habilitats de les persones que viuen als barris més desafavorits per generar una nova dinàmica comunitària. Actualment es troba a 11 ciutats gal·les i ha atès 250.000 persones. 

Si vols saber més sobre la importància del vincle en l’àmbit dels serveis socials, pots recuperar aquesta conferència sobre la teoria del vincle. També pots recuperar aquesta xerrada sobre enxarxament comunitari sobre la inclusió, i la prevenció de l’exclusió, com a part de l’enfocament comunitari de l’atenció a les persones 

Deixa un comentari