Alta gastronomia amb inclusió social

Treballar proporciona a les persones amb discapacitat equilibri, els permet sentir-se útils i que formen part d’un projecte, cosa que millora la seva autoestima i motivació, i els ajuda a trobar un sentit a la vida. Però només tres de cada deu persones amb discapacitat té feina. Conscient d’això, el psicòleg Cristóbal Colón va fundar el 1982 la cooperativa La Fageda per donar una oportunitat laboral a persones amb trastorns mentals ingressades al psiquiàtric on treballava. Hi van començar a treballar 15 persones, la majoria procedents de l’hospital psiquiàtric de Salt, i actualment, en són més de 350, més de la meitat amb malalties mentals. 

La Fageda és una de les empreses de productes làctics més importants de Catalunya i el seu creixement no respon tant al seu vessant social, com a la qualitat dels productes que elabora. Els bons resultats obtinguts han permès, alhora, oferir nous serveis i programes a persones amb trastorns mentals. Aquest cas d’èxit s’estudia en algunes de les universitats i escoles de negoci més importants del món, com IESE, ESADE o, fins i tot, Harvard. 

Des dels anys 80 han sorgit altres iniciatives d’inserció sociolaboral de persones amb discapacitat o trastorns mentals que elaboren productes gastronòmics de gran qualitat. Un exemple és MUUU BEEE, la formatgeria de la Fundació MAP, que atén persones amb discapacitat i treballa per a la seva inclusió. El seu formatge Tendre de Drap va aconseguir, el 2018, el tercer premi en la categoria de formatges de vaca joves en el Gourmet Quesos, certamen que premia els millors formatges de l’estat espanyol i on enguany han aconseguit el segon premi en la categoria de vaca curat amb el seu formatge Pilós, que va rebre la Medalla de Bronze en la categoria de curats als World Cheese Awards 2022.  

A la mateixa edició d’aquest concurs internacional també van ser premiats dos Formatges Muntanyola, elaborats per AMPANS: el Garrotxa va rebre la medalla d’or en la categoria de semicurats de cabra, i el Lúpulus, formatge eco curat de llet de vaca i rentat a la cervesa, va obtenir la medalla de bronze. I no era la primera vegada que el jurat d’aquest certamen reconeixia la qualitat dels seus formatges. L’obrador d’AMPANS es troba a la finca Urpina, a Sant Salvador de Guardiola, i l’entitat hi desenvolupa un projecte agrosocial que dona oportunitats laborals a persones amb discapacitat intel·lectual a recer de Montserrat. També tenen vinyes amb què elaboren els vins Urpina. 

Totes tres iniciatives són projectes molt lligats al territori. També ho és el de l’Obrador El Rosal, famós per les seves galetes. El 2021, a punt de jubilar-se, Lluís Serra, fill del fundador d’aquest obrador de Tàrrega, va proposar continuar amb el negoci a l’Associació Alba, una entitat d’iniciativa social que té com a objectiu oferir una atenció integral a totes aquelles persones amb qualsevol tipus de discapacitat, col·lectius de joves i infants i gent gran, així com altres col·lectius en risc d’exclusió, amb la finalitat d’aconseguir el seu màxim desenvolupament humà i la seva inclusió dins la societat. 

La qualitat no només es tradueix en premis. Ho saben bé a l’Olivera. A la pregunta d’un periodista d’El País sobre amb quin vi es quedaria si només en pogués triar un, el xef Albert Adrià va escollir el Rasim, un vi dolç negre de la DO Costers del Segre i ho va fer quan encara no coneixia el vessant social d’aquest vi. Aquesta una cooperativa elabora vi i oli de qualitat per donar oportunitats laborals a persones amb discapacitat o risc d’exclusió social, principalment en el món rural (a Vallbona de les Monges, però també a Can Calopa de Dalt, a Collserola), una iniciativa que va centrar una conferència DIXIT.  

Hi ha molts altres exemples de productes de qualitat que potser no han aconseguit cap guardó, però que saben que el millor premi és poder seguir avançant en la integració de persones amb discapacitat. Com els iogurts Delícies del Berguedà, elaborats artesanalment amb llet i melmelada de proximitat per joves amb patologia dual atesos per la Fundació Horitzó del Berguedà. O les cerveses artesanes i les xocolates de la Fundació Casa Dalmases, de Cervera. No us els perdeu, la majoria tenen botiga en línia. 

DIXIT va elaborar un dossier temàtic amb un recull de publicacions, articles, entitats i recursos web que fan un retrat de les condicions socials i laborals de les persones amb discapacitat. 

Deixa un comentari