El 10 de setembre és el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi. L’Associació Internacional per a la prevenció dels suïcidi (IASP) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el promouen des de 2003 per conscienciar d’aquesta realitat, trencar el tabú que l’envolta i prevenir les morts per suïcidi, que a Catalunya gairebé quadrupliquen les morts en accidents de trànsit i són la primera causa de mort en persones entre els 15 i els 34 anys.
En aquesta entrada de blog, us proposem diverses lectures sobre el suïcidi, tant infantojuvenil com adult, per comprendre’l i prevenir-lo, així com per conèixer històries de persones que ho han intentat i se n’han sortit, i testimonis de familiars de persones que han mort. Aquests títols, disponibles a DIXIT i que pots reservar en préstec emplenant aquest formulari, són un tastet del dossier temàtic sobre la matèria que publiquem aquest setembre i que inclou altres recursos com la conferència Fonaments bàsics per a la comprensió, l’acompanyament i la prevenció de la conducta suïcida en la infància i l’adolescència.
Morir antes del suicidio: prevención en la adolescencia
Escrit per Francisco Villar Cabeza, psicòleg especialista en prevenció del suïcidi en adolescents, plasma en les pàgines d’aquest llibre la seva experiència com a coordinador del programa d’atenció a la conducta suïcida del menor de l’Hospital Sant Joan de Déu, del qual va ser impulsor el 2013 i de què en va parlar en aquesta conferència DIXIT. Hi ofereix algunes claus de la conducta suïcida als diferents agents de la vida dels adolescents i dona respostes clares i útils per abordar aquest problema. També relata històries reals per traslladar el dolor de les famílies que han patit una pèrdua.
Cuando un niño se da muerte: ¿Cómo entender el suicidio en la infancia?
Neuròleg, psicoanalista, psiquiatre… Boris Cyrulnik és un dels referents en la psicologia moderna. En aquest llibre reflexiona sobre el suïcidi infantil i posa el focus en diferents factors, com les transformacions de la civilització, el desarrelament dels més joves, els canvis socials, la pobresa… L’autor formula propostes per a polítics, famílies, escoles i especialistes dedicats a la infància per prevenir el suïcidi infantil.
Un camino sin atajos: duelo por el suicidio de un ser querido
Aquesta obra coral dirigida pel psiquiatre Alejandro Rocamora explora la realitat del suïcidi i també les conseqüències d’aquest acte en els seus amics, família i estimats. Està dividit en quatre capítols: el descriu de forma teòrica la realitat del supervivent, el segon aborda l’adversitat i el trauma, el tercer analitza la mirada de la societat occidental i de la família en relació al suïcidi, i l’últim inclou testimonis supervivents en dol per suïcidi.
Suicidio y vida. Historias de vida de personas con antecedentes autolíticos
Aquest llibre, escrit pel doctor en Educació Inclusiva Salvador Simó, el psiquiatre Carlos Peña i el doctor en Psiquiatria i Psicobiologia Francesc Arrufat, recull històries de persones que han intentat donar-se mort. L’objectiu és entendre millor el suïcidi coneixent de primera mà la història dels implicats, els seus factors i com ha estat l’ajuda que han rebut per a continuar amb la seva vida.
Suicidio. De la conceptualización a la prevención
Aquest llibre, accessible a tots els públics, vol ser una ajuda per identificar els senyals d’alarma del suïcidi, conèixer quins són els factors de risc i de protecció i poder avaluar el risc suïcida. Aprofundeix en conceptes com ideació suïcida, conducta autolítica i idealització del suïcidi i dona eines per saber com gestionar una crisi i quins recursos hi ha disponibles actualment. Aquest assaig, amb contingut teòric i pràctic, és obra de les psicòlogues Laura Lacomba-Trejo, Aruca Calderón-Cholbi i Marta Cañero-Pérez.
Última llamada en la frontera: prevención de las conductas suicidas en adolescentes
El psicòleg clínic Francisco Javier Díaz Calderón presenta diverses modalitats d’acompanyament terapèutic a adolescents i joves amb experiències suïcides –la teràpia individual, la teràpia grupal i els grups de sensibilització- basat en el desenvolupament d’actituds i habilitats que ajudin a aprofundir en el patiment d’una manera més humana i relacional.
Trobareu aquests i altres títols en el dossier temàtic DIXIT publicat aquest mes, que amplia i actualitza els continguts del dossier Prevenció del suïcidi publicat per DIXIT l’any 2015. Tots els documents referenciats estan disponibles per a consulta i préstec als centres DIXIT.