Salvant la bretxa digital

La tecnologia avança a passos de gegant, però hi ha gent que per motius d’edat, econòmics o socials, no poden seguir-li el ritme. És el que es coneix com a bretxa digital, una desigualtat entre la gent que és capaç i hàbil amb la tecnologia que es necessita en el dia a dia, i les persones que no ho són per diferents factors.  Tanmateix, la tecnologia digital no hauria d’agreujar les desigualtats i esdevenir un obstacle per a la integració social, sinó, al contrari, en un ajut valuós.  

És crucial treballar contra la bretxa digital per assegurar que tothom pugui gaudir dels beneficis de la societat digital. L’accés universal a Internet, el reciclatge de dispositius, la formació en habilitats digitals o la inclusió educativa són algunes de les grans solucions per salvar aquesta bretxa, però també hi ha programes i recursos concrets que recollim en aquesta entrada: 

Xarxa Òmnia 

La Xarxa Òmnia, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials, és un programa d’intervenció social que utilitza les TIC per afavorir la inclusió social, especialment de col·lectius com el de les persones en situació d’atur, infants i joves, gent gran i famílies. En els espais Òmnia -situats en equipaments de la Generalitat, però també d’entitats socials-, hi ha professionals que assessoren les persones usuàries i afavoreixen el seu aprenentatge, socialització i participació en la comunitat. 

Entre altres accions, el Departament va promoure, a través de l’Oficina de la Gent Gran Activa, el programa “Altaveu“, en què joves nadius digitals apropen les eines digitals i la tecnologia a la gent gran per combatre la solitud no volguda, promocionar les relacions intergeneracional i ajudar a reduir la bretxa digital. 

Equitat digital 

La Fundació Jaume Bofill impulsa aquest portal que descriu com a “laboratori d’oportunitats educatives” perquè la digitalització educativa sigui una font d’oportunitats per a tothom. Convida a reflexionar, compartir i engegar iniciatives on les tecnologies interseccionen amb l’educació i la justícia social per avançar cap a l’equitat digital. 

Acompanyem les famílies. Eines pràctiques per reduir la bretxa digital 

El Departament d’Educació va editar aquesta publicació amb diferents explicacions i eines per reduir la bretxa digital. S’adreça a les famílies perquè coneguin eines i recursos que els permetin acompanyar millor els seus fills i filles en el procés d’aprenentatge en línia, i coneguin els canals de comunicació amb l’escola. 

Bretxa Digital 0 

La Diputació de Tarragona va finançar aquest projecte de la Universitat Rovira i Virgili amb què es vol fomentar que els ciutadans coneguin el seu grau de competència digital i puguin millorar-lo a partir de micropíndoles de formació i la resolució de situacions pràctiques. També facilita l’accés a repositoris de recursos digitals (biblioteques, punts TIC, xarxa Òmnia, etc.). 

Barcelona Ciutat Digital  

Aquest portal recull iniciatives dutes a terme a la capital catalana per fer front a la bretxa digital, així com projectes d’entitats socials relacionats amb la defensa i la promoció dels drets digitals. En el marc del Pla de barris, per exemple, s’han incorporat capacitadors digitals que, en diferents equipaments, ajuden els ciutadans a fer tràmits municipals en línia i a fer servir les aplicacions més bàsiques. També s’han proporcionat dispositius, connectivitat i capacitació digital a més de 300 persones del barri de la Trinitat Nova. 

Cozy Cloud 

Cozy reuneix diversos serveis (aplicacions d’emmagatzematge, agregador bancari, contrasenya, gestor de contactes i fotos) i dades, simplificant l’ús amb funcions senzilles i fàcils d’utilitzar: enllaços directes per compartir una carpeta o document, gestió de contrasenyes amb emplenament o generació automàtica de contrasenyes fortes, recuperació automàtica de dades en línia amb un simple clic, alertes i ajuda per supervisar el pressupost, etc. 

Si voleu conèixer altres propostes i recursos, podeu recuperar la conferència DIXIT “De la bretxa a la connexió: digital i intergeneracional”, a càrrec d’Albert Sabater Coll, professor Serra Húnter de Sociologia, director de la Càtedra – Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC) i membre del Comitè d’Ètica de les Dades de la Generalitat sobre la bretxa digital que podeu recuperar. A DIXIT també trobareu bibliografia sobre la temàtica com Internet, dret fonamental: Propostes per a reduir la bretxa digital i social

Deixa un comentari