Millorar la comunicació i la connexió emocional gràcies als cavalls

Per millorar les condicions de vida de persones amb discapacitat (sigui física, psíquica o sensorial), amb trastorns de conducta, del llenguatge o de l’aprenentatge, o que es troben en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió social, les teràpies tradicionals són molt útils i indispensables. N’hi ha d’altres, com les intervencions assistides amb animals (IAA), que poden complementar-les i han demostrat ser molt beneficioses. 

Entre aquestes intervencions hi ha la teràpia assistida amb animals (TAA), en què els animals esdevenen agents terapèutics que contribueixen a estimular l’àrea física, psicològica, emocional i social de les persones ateses. Una de les més conegudes és la teràpia assistida amb cavalls (TAC). En els darrers anys ha guanyat molta popularitat gràcies als beneficis sorprenents que ofereix quan s’aplica a persones amb trastorns de conducta i de l’espectre autista (TEA).  

Els cavalls són animals increïblement sensibles i intuïtius. No jutgen, no parlen i no tenen prejudicis. Aquesta característica converteix els cavalls en excel·lents companys per a aquells que tenen dificultats de comunicació i interacció social. Treballar amb cavalls pot ajudar-los a establir una connexió emocional i a desenvolupar habilitats de comunicació no verbal, com l’expressió facial i el llenguatge corporal.  

A més, la teràpia amb cavalls sovint implica activitats que requereixen paciència i concentració, com arrossegar, muntar o realitzar exercicis específics. Aquesta concentració i atenció al detall poden ser molt beneficioses per a les persones amb trastorns de conducta, ja que els ajuda a millorar la seva capacitat per seguir instruccions i centrar-se en tasques concretes. Dur-les a terme i aconseguir petites fites pot tenir un impacte profund en la percepció de les habilitats i capacitats pròpies, millorant la confiança en un mateix. A mesura que avancen les sessions amb els cavalls s’estableix una relació entre persones i animals, una connexió emocional. 

Les persones amb trastorns de conducta que segueixen aquestes teràpies acostumen a veure com redueix la seva ansietat i agressivitat, ja que els cavalls són animals relaxats per naturalesa i la tranquil·litat que irradien sol tenir un efecte calmant i relaxant.  

DIXIT va elaborar un dossier temàtic sobre intervencions assistides amb animals amb recursos i documents que permeten aprofundir en les teràpies amb animals. També podeu recuperar aquesta entrada de blog en la qual parlàvem sobre el paper dels animals en situacions de vulnerabilitat. 

Deixa un comentari