Un CLAM al cinema social

El cinema social és una eina molt poderosa per a narrar les diferents realitats que es viuen al nostre món i per denunciar els problemes socials des d’una perspectiva crítica i responsable. 

El CLAM, el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, busca difondre i promoure el cinema social sobre els drets humans i els drets civils. La dinovena edició, que tindrà lloc del 12 al 22 d’octubre a Sant Fruitós de Bages, Navarcles i Manresa, inclou una programació de pel·lícules i curtmetratges compromesos amb els valors humans, la denúncia de les injustícies socials i la reflexió sobre com la societat condiciona el desenvolupament de les persones i el planeta. 

A banda dels nou llargmetratges i els sis curtmetratges que hi competiran, es podran veure cintes guardonades amb la Palma d’Or de Canes, l’Ós d’Or de Berlín o el Lleó de Plata de Venècia, entre altres. De fet, dues d’elles obriran i tancaran el certamen: el film inaugural serà 20 ays in Mariupol, un treball sobre el setge a aquesta ciutat ucraïnesa amb què el guanyador del Pulitzer Mstysalav Chernov va aconseguir el Premi del Públic del Festival de Sundance, i l’última projecció serà la de La memoria infinita, l’emotiva aproximació a l’Alzheimer amb què Maite Alberdi va obtenir el Gran Premi d’aquest prestigiós festival de cinema independent. 

L’edició del CLAM d’enguany vol donar visibilitat als problemes vinculats a la ruralitat (en vam parlar en aquest dossier temàtic), com el menysteniment de la natura i els seus valors, l’envelliment d’aquells que en tenen cura i la despoblació dels espais rurals. És per això que, a la secció “Les altres Alcarràs”, es projectaran nou clàssics per reflexionar sobre el medi ambient i sobre la lluita de l’ésser humà per conviure en el seu hàbitat natural i amb les espècies que l’acompanyen, com El meu veí Totoro, El raïm de la ira o 20.000 especies de abejas 

Dins la secció “Cartes blanques”, entitats, festivals i professionals del món audiovisual proposen una revisió social de sis clàssics com Terminator -ara que la intel·ligència artificial és tan present- o Dawn of the Dead i Shaun of the Dead -com a metàfora de la societat capitalista actual-. En paral·lel, s’han programat activitats com taules rodones sobre feminisme o l’envelliment en entorns rurals, una mostra de llibres de temàtica social i l’entrega del premi Insert amb què la Fundació Ampans reconeix curtmetratges de ficció, animació o documental produïts per equips amb persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental. 

Deixa un comentari