Videojocs inclusius per a persones amb ceguesa

La indústria del videojoc ha guanyat importància durant els últims anys i hi ha títols que ja tenen més pressupost que pel·lícules de Hollywood. El seu impacte i popularitat en la societat actual és vital per entendre la cultura pop i de l’oci. Les transmissions en directe de les competicions de videojocs i esports electrònics reuneixen milions de jugadors i espectadors, i superen les emissions d’esports tradicionals. Per tots aquests motius, és impensable que els videojocs no intentin arribar al màxim nombre de persones i públics, adaptant-se per ser més inclusius. Segons Microsoft, hi ha 400 milions de jugadors amb discapacitat. 

Alguns d’ells són persones amb discapacitats visuals. Els videojocs que utilitza aquest col·lectiu es basen principalment en elements auditius, tàctils i de text (llegit) per proporcionar una experiència significativa. La qualitat de l’àudio és fonamental i molts dels jocs fan servir tecnologies de so espacials per indicar direccions i ubicacions. També és essencial la qualitat de la narració per transmetre la història i les instruccions de joc.  

El joc d’aventura i acció A Blind Legend és el primer del seu gènere que no té imatges, sinó que es basa en l’àudio per endinsar-nos en una experiència sensorial. També trobem altres experiències narrades com The Vale: Shadow of the Crown, una aventura medieval que fa servir l’àudio per capbussar-nos en una aventura de combat i fantasia. 

El millor joc de l’any passat adaptat per a persones cegues, guanyador del VideocieGOTY 2022, va ser As Dusk Falls, un drama interactiu que explora les vides entrellaçades de dues famílies al llarg de trenta anys. En aquest concurs també van participar jocs multipremiats i famosos com God of War Ragnarok, The Last of Us Part I, Pentiment o Lost and hound, ja que cada vegada més jocs inclouen opcions d’accessibilitat, audiodescripció i informació tàctil amb els controls. 

Campament de videojocs inclusius de l’ONCE 

Aquest estiu va tenir lloc a Barcelona un campament tecnològic de l’ONCE per a joves amb discapacitat i sense. A través dels videojocs i en el marc del projecte Ga11y, l’organització va promoure la igualtat d’oportunitats entre els participants, va fomentar el respecte i el treball en equip, i va ensenyar als joves que una vida accessible i inclusiva és possible.  

El projecte Ga11y busca que tothom pugui gaudir dels videojocs, mostrant les possibilitats d’adaptació dels videojocs, tant del software com del hardware (perifèrics i consoles). El seu nom (pronunciat gali) és la unió de la G de game i #a11y (l’acrònim utilitzat a Internet per parlar d’accessibilitat per les 11 lletres que hi ha entre la a i la y d’accessibility).  

Al blog de l’ONCE també trobem una entrada amb diverses recomanacions de jocs inclusius per a persones amb discapacitat visual que faran les delícies de qualsevol jugador. 

Deixa un comentari