Quatre projectes catalans opten als Premis Europeus de Serveis Socials 2023

L’European Social Network (ESN) concedeix anualment els Premis Europeus de Serveis Socials, que reconeixen l’excel·lència dels projectes més destacats en serveis socials. Enguany, sota el lema “Promoure l’atenció centrada en la persona”, premiarà els projectes i iniciatives que volen oferir una atenció centrada en la persona, coordinada entre serveis i professionals, i que permeti a les persones viure una vida independent i estar plenament integrades en les seves comunitats. 

A la cinquena edició s’han presentat un total de 44 projectes i iniciatives en les sis categories existents: provisió de serveis, suport al desplegament, pràctiques col·laboratives, recerca i avaluació, ciutats d’excel·lència i transformació digital, categoria on es troba la proposta del Departament de Drets Socials. 

La ciutadania pot votar fins al 4 de novembre i els guanyadors es donaran a conèixer el 16 de novembre en una cerimònia a Zagreb. Entre els aspirants, hi ha quatre projectes catalans que t’expliquem a continuació: 

 • DARE: Data for Integrated Care in Catalonia. Departament de Drets Socials i de Salut. Categoria “Transformació digital”. 
  Aquest és el nom que han donat els dos departaments a l’estratègia per desplegar l’atenció social i sanitària integrada a Catalunya. L’objectiu és oferir una resposta de qualitat i equitativa a les persones amb necessitats d’atenció: persones grans, amb discapacitat, amb problemàtica social derivada de salut mental i en general a totes les persones amb necessitats complexes. 
 • Avaluació del Servei d’Ajut a Domicili (SAD). Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua). Categoria “Recerca i avaluació”. 
  L’atenció domiciliària per a persones en situació de dependència o de risc social té per objectiu millorar la seva integració i autonomia en el seu entorn familiar i comunitari. És un servei clau en el marc dels serveis socials i, amb aquest estudi, Ivàlua vol aportar evidències per millorar una política estratègica davant d’unes necessitats de cures cada cop més diverses i en expansió, i adaptar-la a la magnitud de les transformacions sociodemogràfiques. 
 • Sensor tot en un. Diputació de Barcelona. Categoria “Transformació digital”. 
  La província de Barcelona s’enfronta a una crisi d’atenció social urgent impulsada pel seu ràpid envelliment de la població, ja que gairebé el 19% dels residents tenen 65 anys o més. Per fer front a aquest repte, la innovadora tecnologia del “Sensor tot en un” identifica canvis subtils en les rutines diàries de les persones ateses, servint com a indicadors primerencs per a diverses situacions de risc.  
 • Espai Obert. Fundació Support-Girona. Categoria “Pràctica col·laborativa”.  
  Aquest servei es basa en el suport essencial que la comunitat proporciona durant el dia a les persones amb discapacitat. Té com a objectiu evitar la seva institucionalització ajudant-los a accedir als recursos comunitaris. Gràcies a la cooperació publicoprivada, Espai Obert ofereix una àmplia gamma d’activitats com ara compres, bugaderia, activitats relacionades amb la salut, així com procediments com sol·licitar ajudes o beneficis o trobar un company adequat per compartir l’habitatge.  

Deixa un comentari