RecomanacionsDIXIT: Llibres per treballar els traumes

Superar un trauma és un procés complex i personal al llarg del qual cal buscar recursos per comprendre’l millor, reconèixer les emocions implicades i els passos per a la recuperació. Avui us proposem un seguit de títols que parlen sobre el trauma des de diferents perspectives. Totes les publicacions referenciades estan disponibles a DIXIT i pots reservar-les en préstec emplenant aquest formulari

 • El daño que se hereda 
  El doctor en Psicologia Carlos Pitillas explora com els pares procedents d’entorns descuidats, molt exigents, agressius o negligents poden transmetre el seu trauma als seus fills. L’autor proposa restaurar el trauma del pare per a entendre la ment del fill i no perpetuar el trauma que passarà als nets. 

 • Escribí soles de noche 
  El neuròleg, psiquiatre i psicoanalista Boris Cyrulnik presenta l’escriptura com un camí per a superar el dolor i la pèrdua, al·legant que se’n pot treure una part bona del trauma i que pot despertar la creativitat mentre se’n busca una sortida. Hi comparteix nocions científiques del camp de la neurologia i la psicologia, i cita a grans autors que han patit traumes com Simone Weil, Georges Perec, Jean Genet, Mary Shelley o Víctor Hugo. És una oda a l’escriptura com a catalitzadora del dolor i el trauma. 

 • El niño superviviente.  
  La doctora en Medicina Joyanna Silberg és experta en la dissociació infantil i juvenil de prestigi internacional i presideix la Societat Internacional per l’Estudi del Trauma. En aquest llibre fa un resum complet, des del punt de vista clínic, del tractament de nens i adolescents que han desenvolupat un trauma. Els professionals hi trobaran exemples pràctics i tècniques terapèutiques per donar solucions als pacients més joves. 

 • Adopción, trauma y juego.  
  El trauma a causa de l’abandonament o maltractament en etapes infantils comporta una dura feina per als terapeutes i les persones que l’han patit, ja que reviuen moments durs i dolorosos. Les psicòlogues Montse Lapastora i Noelia Mata comparteixen la seva vivència i experiència tractant infants amb trauma. Hi narren la importància del joc quan s’és petit, com ajuda al desenvolupament del cervell i s’expliquen jocs i dinàmiques per superar el trauma. 

 • La piel curtida.  
  Marta Allué, doctora en Antropologia Social i Cultural, recopila històries de persones que han sobreviscut a episodis traumàtics per saber quins mètodes o estratègies van utilitzar. D’aquesta manera, s’endinsa en relats biogràfics de malalties o accidents greus, llargues hospitalitzacions, confinaments per segrest, camps de concentració o presons, aïllaments, etc. L’autora intenta donar llum a tots aquests casos que poden ajudar als altres en lloc d’amargar-los i transformar-los en tabús. 

 • Trauma, culpa y duelo 
  Els psiquiatres Pau Pérez i Alberto Fernández són intenten integrar en aquesta obra els tres fenòmens que formen situacions existencials irreversibles: el trauma, la culpa i el dol. El text és un recorregut, en format de manual, pels principis de la integració en la psicoteràpia i explica casos pràctics per a il·lustrar els avanços amb els supervivents de traumes. 

D’altra banda, el Departament de Drets Socials organitza el cicle de conferències “Violències cap als infants i adolescents” al Palau Macaya de Barcelona. Amb la participació de professionals experts, aquestes sessions busquen reflexionar al voltant de la violència envers la infància, posant l’èmfasi en com treballar en el respecte als seus drets i la seva integritat, i en els diversos enfocaments necessaris com són la prevenció, la intervenció i la reparació. 

Deixa un comentari