NIDUS, molt més que una caixa forta digital per a les persones sense sostre

Un dels molts problemes amb què es troben de manera recurrent les persones sense llar és la pèrdua de documentació vital: d’identitat, administrativa, laboral i familiar. Aquesta pèrdua i la nova tramitació de documentació és un problema que genera una càrrega burocràtica per a les organitzacions socials i els serveis socials públics que presten atenció a aquestes persones.  

Els professionals dels serveis socials han de dedicar bona part del seu temps d’atenció a les persones sense llar. A més, la pèrdua de documentació i les seves conseqüències contribueixen a l’ansietat i els trastorns mentals en aquest col·lectiu.  

Tenint en compte que més del 80% de les persones sense llar tenen accés a un telèfon mòbil a Catalunya, la Fundació Isocial, d’innovació en l’acció social, ha desenvolupat NIDUS, una plataforma digital, gratuïta i accessible des de mòbils i ordinadors, que ofereix al col·lectiu un paquet d’eines tecnològiques. Està disponible en diversos idiomes i el disseny inclou icones per facilitar-ne l’ús a persones que no saben llegir o que en tinguin dificultats. 

NIDUS és una “caixa forta digital” que compleix de forma segura dos propòsits fonamentals: emmagatzemar de manera segura còpies digitals al núvol de la seva documentació personal i d’identitat, i realitzar tràmits administratius essencials. Com el compte no va associat a cap número de telèfon, si l’usuari perd el dispositiu mòbil, la informació es pot recuperar.  

Però aquesta plataforma, que ha comptat, entre altres, amb el suport del Departament de Drets Socials, no és només un núvol gratuït per a persones sense llar. La inclusió digital d’aquest col·lectiu contribueix a la millora de la seva salut física i mental, l’accés a xarxes de suport, la disminució de la victimització o el trencament de barreres relacionals, entre altres. 

És per això que NIDUS també té un xat per poder comunicar-se fàcilment amb professionals dels serveis socials d’administracions i entitats que els fan el seguiment i l’acompanyament; un botó d’alarma per demanar ajuda en situacions de gravetat; un mapa de punts d’interès, serveis i recursos on trobar resposta a les seves necessitats; i un sistema de notificacions per rebre avisos de les entitats socials i els serveis municipals que els donen suport. 

Deixa un comentari