Conferències DIXIT des del #joemquedoacasa: la importància d’educar en i per al conflicte

La resolució de conflictes de vegades ofereix poques alternatives per fer-hi front. L’educació per a la pau planteja el repte d’educar en i per al conflicte per trobar solucions amb les quals totes les parts guanyin i satisfacin les seves necessitats. Aquest és l’eix central de la cinquena entrega del cicle “Conferències DIXIT des del #joemquedoacasa”.

Els centres de DIXIT a Lleida i Barcelona tenien previst acollir el 30 d’abril i el 4 de juny, respectivament, la conferència “Educar en i per al conflicte”, però les mesures decretades per frenar la COVID-19 van obligar a ajornar-les. Totes dues havien de ser impartides per Francisco Cascón, qui presideix l’associació EduAlter i el proveïdor d’internet ètic Pangea, dirigeix la col·lecció EDUPAZ de l’editorial Los Libros de la Catarata, i assessora centres educatius en resolució de conflictes, convivència, prevenció de la violència i l’assetjament, i educació per a la pau i els drets humans.

Tan aviat com sigui possible, us informarem de la nova data de la conferència al portal i als perfils de Twitter i Facebook, i també podeu fer-vos del Club DIXIT per estar-ne al corrent. Mentrestant, en aquesta entrada us presentem alguns recursos en línia amb algunes de les seves reflexions sobre l’educació i el conflicte.

Cascón durant la conferència a DIXIT Vic.
  • En l’edició que en va fer a DIXIT Vic al gener, Cascón va oferir coneixements i eines, tant a nivell teòric com pràctic, per aprendre a analitzar i resoldre conflictes de manera constructiva. Durant l’acte va fer èmfasi sobre la importància de prendre perspectiva respecte del conflicte, analitzar-lo correctament i valorar-ne la complexitat, per així trobar solucions per fer-hi front sense violència i sense que cap de les parts se senti derrotada, sinó que totes es donin per satisfetes.
  • Entrevista del Foro Oaxaqueño de la Niñez, en què trobareu algunes de les seves reflexions.
  • Entrevista al blog Educat, blog de psicopedagogia, en la qual parla del conflicte, la cultura de l’enemic, el paper de l’escola, la comunicació i l’autoestima, entre altres.
  • Educar en y para el conflicto. Un cop reobrin els centres DIXIT podreu demanar en préstec aquest llibre però per ara podeu donar un cop d’ull en format digital.

A l’apartat DIXIT TV del portal DIXIT també podeu consultar l’arxiu de les gravacions en vídeo de la majoria de les activitats i actes que acullen els diferents espais físics de DIXIT. Al blog de DIXIT trobareu les “Conferències DIXIT des del #joemquedoacasa” sobre l’absència de subjeccions, l’acollida i la inclusió de les dones migrants, els drets i deures vers les víctimes supervivents del tràfic de persones, i reflexions per créixer durant el confinament.

Deixa un comentari